Közélet
(171225) -- NANNING, Dec. 25, 2017 (Xinhua) -- Children are seen at the Nongyong primary school in Bansheng Township in Dahua Yao Autonomous County, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region, June 1, 2016. The facilities in the school has been improved, which offered the children in the mountainous area to know more about the outside world. Due to harsh environmental conditions such as the stony desertification and mountainous landform, Guangxi has long been a less developed area in China. In recent years, local government carried out many measurements for the poverty alleviation work. Tens of thousands of officials and staff members helped local people build roads, repair houses, improve education and industry development. In 2016, more than 1.11 million people were liberated from poverty. The poverty-stricken population in the region has declined from 10.12 million in 2010 to current 3.638 million. (Xinhua/Huang Xiaobang) (zhs)

Gyerekek, akiknek úgy ér véget az életük, hogy el sem kezdődött

Több mint egymilliárd kiskorú kénytelen szembenézni valamilyen fenyegetéssel, Magyarország a mezőny első felében helyezkedik el, de így is van olyan szomszédos ország, ahol sokkal jobb gyereknek lenni, mint hazánkban.
Korábban a témában:

1,2 milliárd: ennyi gyereket fenyeget világszerte valamilyen konfliktus, szegénység vagy hátrányos megkülönböztetés. Ráadásul sokan ezek közül nem csak egyet kénytelenek átélni, sőt, 153 millióan mindhárom fenyegetéssel szembesülnek egyszerre – derül ki a Save The Children nemzetközi segélyszervezet jelentéséből.

A 175 vizsgált ország természetesen nem egyenlő mértékben érintett, legkevésbé a szingapúri, a szlovén és a norvég gyerekek vannak kitéve az említett fenyegetéseknek. A lista utolsó helyeit afrikai országok foglalják el: a leginkább kilátástalan helyzetben a Közép-afrikai Köztársaság, Mali és Niger területén élő gyerekek vannak. Magyarország a lista 32. helyén áll.

Milyen fenyegetésekkel is kell pontosan szembe néznie ennek az 1,2 milliárd gyereknek?

Egymilliárdan közülük valamelyik szegénység által sújtott országban élnek. Ők azok, akik közül sokan az ötéves kort sem érik meg, vagy ha igen, akkor az alultápláltság visszafogja a fejlődésüket. Sokuknak pedig az sem adatik meg, hogy iskolába járjanak, ehelyett gyerekmunkára fogják őket vagy házasságra és gyerekvállalásra kényszerítik őket.

Ezen kívül világszerte 240 millió gyerek él valamilyen konfliktus által sújtott országban, ahol az előbbiekhez hasonló veszélyek leselkednek rájuk. 575 millió kislány pedig olyan országban él, ahol a gyerekeket házasságba és gyerekvállalásba hajszolják, mielőtt ezekre még akár érzelmileg, akár fizikailag készen állna.

A Bangladesben élő 15 éves Lucky arról számolt be, hogy családja olyan szegény, gyakran előfordult, hogy két-három napig egyáltalán nem ettek. „Hiába szerették volna a szüleim, ha továbbtanuljak, sajnos nem tehettük meg, így inkább férjhez adtak”, mondta.

Children working in ship propeller making factory in Dhaka, Banhladesh on May 08, 2018.
In a new report by Overseas Development Institute, found that child labourers living in slums worked an average of 64 hours each week – many in supply chains connected to the world’s most popular brands. (Photo by Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto)
Gyerekmunkás egy hajócsavarokat gyártó üzembern Bangladesben
Fót: Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto/AFP

A jelentés kitér arra is, hogy sosem menekültek még ennyien a világon, mint az utóbbi években. 2016 végén több mint 65 millió ember élt menekültként, egy évvel korábban ez a szám 59,5 millió volt. Ekkor lépte át ez az érték először a 60 milliós határt, a 65 millióból pedig körülbelül 28 millió gyerek.

Míg a ’90-es években 10-ből nagyjából egy gyerek lakott valamilyen konfliktus sújtotta területen, 2016-ra már 6-ból egy gyerek él ilyen helyen.

A Save The Children adatai szerint 2030-ra világszerte több mint 150 millió lány házasodik majd meg a 18. születésnapja előtt. Hiába a nemzetközi szintű törekvések, egy régió sem lesz képes a következő tíz évben teljesen eltörölni a gyerekházasságot. Ráadásul Latin-Amerikában és a Karibi-térségben a 90-es évekhez képest semmilyen fejlődés nem tapasztalható a problémát illetően.

UTTAR PRADESH, INDIA - AUGUST 2: 15 year old Priyanka's (name changed) wedding henna is seen on August 2, 2016 in Uttar Pradesh, India. She was raped by a neighbor last year when she was 14 years old. The neighbor had been harassing her for a long time and then one night he came on motorcycles with friends and threatened to kill her if she didn't get on the bike with him. He took her to a friend's house and raped her. For 10 days the police refused to register a case against him and when they did, they held her for two days in the station until she agreed to say in the statement that she went willingly with the him. Priyaka and her family say that he comes from a rich, influential family. The people in her village gossip, they say that she ran away willingly with him and that she did bad things. After the rape he continues to harass her, sending his friends to tell her that if he sees her he will kill her, that he will come and kidnap her sisters, that he will kill her father. Recently the rapist and his friends saw her father on the road and they beat up him. Two weeks ago Priyanka was wed to a 22 year old man in a marriage that her family arranged for her. They were worried about her safety and Priyanka thought that she would be safer if she was married and living in a different village. Her husband doesn't know about the rape, and the rapist has sent letters to her home threatening to tell her new family and break up the marriage. "I feel angry. There's nothing left in me." Priyanka says. (Photo by Getty Images)
A lány, aki meghiúsította a saját esküvőjét
Évente 15 millió 18 évesnél fiatalabb lány kényszerül arra, hogy idősebb férfival kössön házasságot. Egy példa arra, hogy érdemes ellenállni.

A szegénységben élő gyerekek legnagyobb része Fekete-Afrikában és Indiában él, de a különböző konfliktusok által érintett területen élők is nagy mértékben érintettek. A menekülni kényszerülők sem számíthatnak sok jóra, a menekült gyerekek és szüleik is gyakran néznek szembe a szegénység igazi arcával.

A segélyszervezet jelentésében több érintett kiskorútól is idéznek, ilyen a 12 éves Kinfe és Fiker, akik több ezer más gyerekkel együtt egy autóbusz-pályaudvaron vagy annak környékén élnek Etiópiában.

Négy éve élünk az utcán, ma az egyik közeli hotelbe megyünk majd délután fél háromra, ekkor szoktak ott valamennyi ennivalót kidobni. Egyébként szemetesekben szoktunk ételt keresni. Néha találunk eleget, néha nem.

A woman and her children displaced by fighting in South Sudan sit outside her tent at the Kule camp for Internally Displaced People at the Pagak border crossing in Gambella, Ethiopia, on July 10, 2014. South Sudan's warring leaders called on each other to restart peace talks on July 9, all the while trading blame for a raging civil war that marred 3 year of independence of South Sudan celebrations in the world's youngest nation. AFP PHOTO / ZACHARIAS ABUBEKER / AFP PHOTO / ZACHARIAS ABUBEKER
Egy nő és gyeremek egy dél-szudáni Kule táborban
Fotó:Zacharias Abubeker / AFP

A statisztikák szerint

minden nap több mint 15 ezer gyerek hal meg az ötödik születésnapja előtt, főként ráadásul a halál oka legtöbbször megelőzhető vagy kezelhető. A 15 ezer gyerek egyre nagyobb hányada pedig olyan csecsemő, aki még az egy hónapos kort sem élte meg.

A jelentésben kitérnek az oktatás fontosságára a szegénység felszámolásában, azonban egyelőre úgy tűnik, sok gyerek életében a szegénység jelenti a legnagyobb akadályt az oktatáshoz jutáshoz. A fejlődő országokban még mindig rengeteg olyan gyerek él, akinek semmi esélye nincs arra, hogy valaha iskolába járhasson.

Szeretem a matematikát és az angol nyelvet. Orvos szeretnék lenni, mert segíteni akarok a beteg embereken. Anyukám azonban nem engedheti meg magának, hogy iskolába járjak. Rosszul érzem magam, mert más gyerekek járhatnak iskolába, én pedig csak olyankor tudok elolvasni egy könyvet, amikor valamelyik szomszédom kölcsön ad nekem egyet

– mondta a 12 éves James Ugandából.

A Save The Children beszámolójában egyébként egyetlen alkalommal említik Magyarországot, mégpedig abban a tekintetben, hogy a fejlett országok közül Franciaországban, Magyarországon és Luxemburgban a legnagyobb a szakadék a legjobban és legrosszabbul teljesítő diákok között.

A gyerekmunkások száma ugyan 2000 óta mintegy 40 százalékkal csökkent, de még mindig körülbelül 152 millió gyerek kénytelen dolgozni, hogy ellássa saját magát vagy szüleit. A 11 éves Sultan például abbahagyta az iskolát, miután megtanult írni és olvasni, hogy édesanyját és három testvérét támogassa. A fiú Libanon utcáit járja, rágógumit és zsebkendőt árul, amíg össze nem gyűjti azt az öt dollárt, amire családjának szüksége van.

A jelentés arra is lehetőséget ad, hogy összehasonlítsuk a 175 vizsgált ország mutatóit, így látszik igazán a különbség az egyes területek között. Ha a magyarországi adatokat összevetjük a szíriaiakkal, akkor kiderül, hogy amíg hazánkban ezer halálesetből átlagosan öt történik öt év alatti gyerekkel, ez a szám Szíriában 17,5.

A gyerekházasságok tekintetében is óriási a különbség Magyarország és Szíria között: míg nálunk az arány 0,6, addig a szíreknél 9,7 százalék. A jelentésben szerepel az is, az adott országban hány kiskorú nem jár iskolába: míg a magyar gyerekek 6,5 százaléka hiányzik az iskolapadból, addig a szíriaiak 45 százaléka.

Azonban jó néhány országgal összevetve Magyarország sem áll a legjobban, ilyen például a szomszédos Szlovénia, ahol fele annyi öt év alatti gyereket érintő haláleset történik, mint hazánkban.

Az adatok között szerepel az is, ezer terhességből hány esik kiskorú lányokra: amíg Magyarországon 17,7, addig Szlovéniában ennek töredéke, mindössze 3,6. Az iskolából kimaradó gyerekek száma is jóval alacsonyabb a szlovéneknél, mint hazánkban: míg náluk 2,1 százalék, nálunk 6,5.

A jelentés tíz olyan fő területet határozott meg, amelyen a Save the Children szerint sürgős fellépésre van szükség. A legnagyobb problémát a lakhelyüket sok esetben a fegyveres konfliktusok miatt elhagyni kényszerülő gyerekek száma, illetve a gyerekházasságok és a serdülőkori várandósság számának várható növekedése jelenti.

Kiemelt kép: Xinhua/Huang Xiaobang/AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Iranian troops take part in the "National Persian Gulf day"  in the Strait of Hormuz, on April 30, 2019. - The date coincides with the anniversary of a successful military campaign by Shah Abbas the Great of Persia in the 17th century, which drove the Portuguese navy out of the Hormuz Island, after which is named the waterway which separates the Gulf from the Sea of Oman. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.