Közélet

A párt háta mögött állapodhatott meg az MSZP elnöke a Liberálisok támogatásáról

A szövetséget elhagyó Bősz Anettől elvárják, hogy visszaadja a mandátumát.

Péntek délutáni sajtótájékoztatóján elismerte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, hogy létezik az a megállapodás pártja és a Magyar Liberális Párt között, amiről a Zoom írt – a portál szerint Molnár Gyula pártelnök arról szerződött saját hatáskörben Fodor Gáborékkal, hogy a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatják a Liberálisokat.

Tóth Bertalan kijelentette: a saját dokumentumtárukban ezt a megállapodást nem találták, azt Fodor Gábor személyesen adta át nekik, és valóban pénzügyi kötelezettséget ró – vagy rótt volna – az MSZP-re. Ám ilyen döntést sem az MSZP elnöksége, sem a választmánya nem hozott, és az elnök sem rendelkezett felhatalmazással a megkötésére.

A frakcióvezető elmondta, jogi szakvéleményt készíttettek, a pénzügyi ellenőrző bizottság foglalkozik azzal, hogy milyen következményei lehetnek a történteknek. A párttanácsot is összehívták, hogy megvitassák, milyen lépéseket tesznek a megállapodással kapcsolatban. Mivel az MSZP elnöksége lemondott, a pártszabályzat szerint ezek a testületek foglalkozhatnak a kérdéssel.

Pénteken egyébként Bősz Anett, a Liberálisok politikusa bejelentette, hogy elhagyja a Párbeszéd frakcióját, ami ezzel megszűnik. Erről Tóth azt mondta, semmilyen politikai nézeteltérés nem volt, szó sem volt arról, hogy bármilyen javaslatban nem képviselték volna a liberális értékeket. Kijelentette: mivel Bősz az MSZP-Párbeszéd listájáról került be, az a minimum, ha elhagyja a közösséget, hogy a mandátumot azonnali hatállyal visszaadja.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, az Országgyűlés hivatalától előbb értesültek Bősz Anett kilépéséről, minthogy arról megkapták volna Fodor Gábor levelét, és a képviselő azóta sem kereste őt. Sajnálattal veszi tudomásul, hogy Fodor Gábort semmi más nem érdekli, mint a pénz, a NER lebontása sokadlagos kérdés számára – fogalmazott Szabó, hozzátéve, hogy Bősz Anett távozását sajnálja, jó politikusnak tartja, aki hittel képviselhette volna a liberális értékeket, de erre a döntésre neki Szabó benyomása szerint kevés befolyása volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik