Közélet

Bősz Anett kilép, máris megszűnik a Párbeszéd frakciója

Bár hárompárti szövetséget kötöttek, az MSZP és a Párbeszéd semmibe vette a Liberálisokat a párt szerint.

Sajtótájékoztatón jelentette be Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt politikusa, aki az MSZP-Párbeszéd listáján jutott a Parlamentbe, hogy független képviselőként folytatja munkáját.

Ez azzal a következménnyel is jár, hogy nem lesz frakciója a Párbeszédnek. A választáson ugyanis csak hárman jutottak a parlamentbe a pártból, és csak úgy tudtak frakciót alapítani, hogy Bősz Anett, valamint az MSZP-s Burány Sándor is csatlakozott hozzájuk.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a választás előtt „Szövetség az igazságos Magyarországért” címmel köttetett megállapodás, amit Karácsony Gergely, Molnár Gyula és Fodor Gábor írt alá, de partnereik az elmúlt két hétben egyértelmű jelét adták annak, hogy nem kívánnak együtt dolgozni a Liberálisokkal. Sermer Ádám, a Liberálisok elnökhelyettese kifejtette: nem akarták garanciáját biztosítani annak, hogy a Magyar Liberális Párt valódi liberális képviseletet biztosíthasson.

Bősz Anett az Indexnek elmondta, a szocialisták és a Párbeszéd úgy viselkednek, mintha kétpárti szövetség köttetett volna. A Liberálisok nem kaptak volna elegendő felszólalási lehetőséget és önállóságot a parlamenti munkában, azt látták, hogy „a régi mechanizmusok indultak be”, „az erőforrások elosztása és a döntések monopolizálása vált céllá”.

A Párbeszéd-frakció megszűnése miatt újra kell osztani az összes bizottsági helyet, és elesik a párt az önálló frakcióalakítással járó évi 135 millió forintos támogatástól. A képviselők kevesebb interpellálási lehetőséget kapnak, kevesebb napirend előtti felszólalásra lesz lehetőségük, és mivel nem lesz frakcióvezető sem, nem lesz szavazati joguk a Házbizottságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik