Közélet

Tüntetőket nyomtak a falhoz a rendőrök a Széchenyi rakparton

Több százan tüntettek a parlament megalakulása és az új kormány ellen kedden a Kossuth téren a Civil Ellenzéki Kerekasztal felhívására.

A demonstráció egy feszültebb szakaszában a rendőrök tüntetőket toltak neki egy falnak a rakparton, a mélygarázs bejárata mellett, kettő körül azonban szép lassan elhagyták a helyszínt a tüntetők, és a rendőri készenlét is megszűnt.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A tüntetők nem sokkal 10 óra előtt jutottak át az Alkotmány utca és a Kossuth tér találkozásánál lévő rendőrsorfalon. Nem volt erőszak, Herczeg Zoltán divattervező beszéde közben az egyenruhások átengedték őket. A 2-300 fős tömeg eljutott a Parlament épületéig, a hangjuk behallatszott az aulába, a rendőrök velük szemben álltak meg.

A tömeg 10 óra 40 körül átvonult az épület másik oldalára, ugyanis rájöttek, hogy eddig nem az ülésteremnél hallatták a hangjukat.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A tömeg azt skandálja, hogy

Gyertek ki!

A biztonság kedvéért az épület mindkét oldalán Az egyik szervező egy hangosbemondóval közölte, hogy a jelenlévők most nyilatkozhatnak a lakájmédiának. A kormánypárti tudósítókat erre kisebb tömeg vette körbe és kifütyülték őket. Az említett újságírók mikrofonszivacs nélkül jelentek meg, gyaníthatóan azért, hogy ne lehessen beazonosítani, hogy melyik orgánumtól jöttek.

Dél előtt néhány perccel a demonstrálók egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrök sorfalát az Országház déli kapujánál, de kisebb dulakodás után visszaszorították őket.

Hadházy a fontos dolgokra figyelne

Hadházy Ákos pedig  valóban megjelent a Jobbik kordonbontó akcióján, ahogyan erről korábban a HírTV-ben mesélt. A tüntetők, körülbelül ötvenen jelenleg az Alkotmány utcában zengték, hogy

Orbán takarodj!

A párt leköszönő társelnöke arról beszélt, hogy nem hajlandó együtt esküt tenni Orbán Viktorral és a köztörvényes, titkosítottan kegyelmet kapó Farkas Flóriánnal. Arról viszont nem akar nyilatkozni, hogy a napokban távozó Schiffer András nélkül könnyebb lesz-e politizálni. Hadházy azzal hárította el a kérdéseket, hogy bár voltak konfliktusai Schifferrel, de ennél most sokkal fontosabb problémával kell foglalkozni.

Kollégánk azt is megkérdezte, hogy Hadházy miért veszi át a mandátumát, ha nem tekinti legitimnek a kormányt, a politikus erre azt válaszolta, hogy egyelőre vacillál, de később magyarázatot ad majd. Mindenesetre talált olyan utat, ami ebben a parlamentben is járható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik