Közélet választás 2018

Reagált a Kúria Orbán vádjára

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 05. 08. 15:29

Nem döntöttek mandátumok sorsa felől, csak a választási bizottság határozatának törvényességét vizsgálták.
Korábban a témában:

A Kúria nem beavatkozott a választási eljárásba, hanem alkotmányos feladatát teljesítette – közölte a legfőbb bírói testület az Indexszel.

Orbán Viktor szerint a Kúria elvett egy mandátumot a Fidesz választóitól, amikor egyetértett a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság döntésével, amely nem fogadta el érvényesnek a sima borítékban érkezett levélszavazatokat. A miniszterelnök azt mondta, a testület „egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba”, „intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához”.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Orbán: Súlyosan beleavatkozott a választásokba a Kúria
Havasi Bertalannal üzent a Pesti Srácoknak.

A Fidesz felrója a Kúriának, hogy a döntés előtt megkérdezte a választási irodát, eredményez-e a Fidesznek mandátumot, ha a szóban forgó 4360 szavazatot is érvényesnek tekintik. Az Alkotmánybíróság és a kormánypárt szerint ez azt a látszatot kelti, hogy a Kúria attól kívánta függővé tenni döntését, hogy annak eredménye hogyan hat ki a végleges mandátumszámra.

A Kúria az Index érdeklődésére azt válaszolta, hogy az NVB határozatának megváltoztatása esetén az eljáró tanácsnak olyan adatokra is szüksége lehet, amelyek az ügy irataiban nem lelhetők fel. A határozat indoklásában azért nem tértek ki a megkeresésre, mert a döntés során a közölt adatot nem használták fel, ugyanis nem változtatták meg az NVB határozatát, hanem helybenhagyták.

Közölték: a Kúria nem döntött mandátumok sorsa felől, csupán a Nemzeti Választási Bizottság határozatának törvényességét vizsgálta felül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.