Közélet

A Fidesz szerint jogsértés történt a szavazatok összesítésekor

A kormánypárt kommunikációs igazgatója szerint őket érte a legnagyobb sérelem.

A Fideszt érte a legnagyobb sérelem a szavazatok összesítése során, a Kúria döntésével elvettek a párttól feltételezhetően több ezer szavazatot és egy parlamenti mandátumot – mondta Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Hidvéghi Balázs szerint az Alkotmánybíróság csütörtökön kimondta, hogy a Kúria döntése „jogsértő és törvénytelen” volt. Ezzel a Kúria egy, feltehetően a Fidesz által elnyert mandátumot gyakorlatilag elvett a párttól – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: több ezer szavazatot nem vettek figyelembe a választási eredmények megállapításánál, amelyeket ha figyelembe vettek volna, nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy eggyel több parlamenti mandátumot szerzett volna a Fidesz.

A kommunikációs igazgató délután a közmédiának nyilatkozva felidézte: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése szerint több mint négyezer levélszavazatot nem vettek figyelembe és érvénytelennek nyilvánítottak a voksok összesítésekor arra hivatkozva, hogy azokat hagyományos borítékban küldték vissza, nem pedig az NVI által küldött borítékban. (MTI)

Ezzel szemben

Az Index arról ír, hogy valójában nem az történt, amit Hidvéghi elmondott. Bár Gulyás Gergely az Alkotmánybírósághoz fordult a Kúria által hozott végzés alaptörvény-ellenességének megállapítása és megsemmisítése érdekében, a testület a panaszt elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik