Közélet

Megszólalt az összeomlott választási honlapot tesztelő cég elnöke

Kürti Sándor elmondta, hogy a vizsgálatok után előrevetítették, hogy a nap közepére összedől a rendszer.

A Momentum által felkért informatikai szakértő szerint nem készítették fel és nem is tesztelték megfelelő terhelésre a választási honlapot, amely április 8-án néhány óra alatt összeomlott.

A hvg.hu idézi Tabajdi Pétert, aki szerdán tekinthetett be a rendszer működésébe a választási informatikai rendszert kiépítő és karbantartó Idomsoft székházában. Szerinte a megismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a portál terheléses tesztjeit a várható látogatottságot és felhasználói aktivitást is durván alábecsülve végezték el.

A szakértő elmondta: a honlap működését biztosító, Webtown Informatika által beüzemelt keretrendszer nem volt megfelelően konfigurálva, és feltehetően nem állítottak mögé elégséges mennyiségű kiszolgáló szervert. Hiányzott olyan, egyébként elterjedt megoldás is, amellyel, ha a rendszer látja, hogy nem elég a terhelés kiszolgálására, automatikusan újabb gépeket állít be. Ezt a műveletet a választási honlap esetében manuálisan végezték, mint az eredményből látható, nem megfelelően.

A terheléses próbákat a Nemzeti Választási irodával kötött 72 millió forintos szerződés keretében a Kürt Zrt. végezte, Tabajdi szerint ez a cég lehet a felelős a választási weboldal működésképtelenségéért. A cég elnöke, Kürti Sándor azonban elmondta: a terheléses vizsgálatok után jelezték a problémát, előrevetítve, hogy az adott feltételek mellett „a nap közepére ez az egész össze fog dőlni”. Ez egybevág korábbi értesüléseinkkel.

Előre figyelmeztették az NVI-t, hogy nem fogja bírni a terhelést a választási honlap
Nem is bírta. Azt viszont még senki sem magyarázta meg, hogy a figyelmeztető jelek ellenére miért vártak a lecseréléssel a teljes összeomlásig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik