Közélet

Érd polgármestere támogatás helyett pénzt kér az érdiek civil bringás rendezvényétől

34. alkalommal tekerték volna körbe május 6-án városukat az érdi bringások. Az Érd Körbe Egyesület 2002 óta szervezi a rendszerint ezreket megmozgató kerékpáros vonulást, a város fideszes polgármestere, T. Mészáros András azonban úgy döntött, nem tekinti többé városi rendezvénynek a felvonulást, hiába ez az egyik legnagyobb sportrendezvény Érden. Ha tekerni akarnak az érdi polgárok, fizessenek az érdi önkormányzatnak. Az egyesület az április 8-i választás előtt Csőzik László ellenzéki jelöltet támogató posztot adott ki.

Érden évente kétszer biciklire ül gyerek, öreg, mindenki, és körbetekerik, vagy csak kisebb szakaszokon kerülik a várost, ami nem kis teljesítmény, mert eléggé dimbes-dombos a környék. Az Critical Masshoz hasonló Érd Körbe a város egyik legnagyobb tömegrendezvényévé nőtte ki magát.

A szervezők márciusban – szokás szerint – levélben kérték az önkormányzat támogatását. A felvonulás eddig a hagyományok szerint a város főteréről indult és oda is érkezett vissza. Az egyesület közterület-foglalást nyújtott be T. Mészáros András polgármesterhez.

T. Mészáros úgy döntött, pénzt kér a város polgárai számára rendezett esemény szervezőitől, hogy használhassák a város köztereit.

A polgármester a napokban megküldött válaszlevelében azt írta, hogy a közterületes engedélyes ügyekben nála van a döntési jog, és most úgy döntött, hogy az 1000-2000 helyi biciklis felvonulását „nem nyilvánítja városi rendezvénnyé, és nem támogatja”.

A levél szerint a Fő tér használatáért nonprofit, sport, kulturális rendezvények esetében mintegy 1,5 millió forintot kell fizetni az önkormányzat kasszájába.

Az Érd Körbe Egyesület Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta a polgármester levelét.

Csengeri Attila, az egyesület elnöke a 24.hu-nak azt mondta, hogy a polgármester döntése veszélybe sodorta az elmúlt 16 évben hagyománnyá vált felvonulást. Eddig a polgármesterek is megjelentek a megnyitón, mert tisztában voltak vele, hogy a város polgárai számára fontos az ilyen típusú közösségteremtő rendezvény.

Az egyesület Facebook-oldalán az országgyűlési választás napján megjelentett egy posztot, amelyben az MSZP-Párbeszéd közös országgyűlési jelöltjeként induló Csőzik Lászlót, Érd korábbi alpolgármesterét, jelenlegi önkormányzati képviselőjét támogatta.

Bízunk benne, hogy olyan képviselete lesz a térségnek, akivel az Érd Körbével letett kerékpáros alapokat meg tudjuk valósítani. Az egyik jelölt, Csőzik Laci, talán az első, és eddig az egyetlen

– írta az egyesület, miután Csőzik kerékpárral ment a szavazókörbe, hogy leadja voksát.

Kiemelt képünkön T. Mészáros András polgármester. Fotó: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik