Közélet

A csengeri asszony nevében támadta Kósát, felnyomták az ügyvédi kamaránál

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 04. 26. 16:21

Fegyelmi eljárás lefolytatását kéri Budai Gyula, a Fidesz korábbi parlamenti képviselője, korábbi miniszteri biztos Helmeczy László ellen a Budapesti Ügyvédi Kamaránál.

Helmeczy a DK képviselőjelöltjeként indult és veszített az országgyűlési választáson Nyíregyházán, azonban a kampányban ügyvédként is szerepelt és támadta Kósa Lajost.

Márciusban derült ki, hogy Szabó Gáborné csengeri lakos, aki évek óta azt állítja magáról, hogy egy titokzatos, 1300 milliárd forintos külföldi vagyon örököse, közjegyző előtt írt alá megállapodást Kósa Lajossal, a kormány tárca nélküli miniszterével. Kósa elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Szabónét, aki április elején elhagyta az országot. Szabó Gáborné ellen büntető eljárás indult a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Helmeczy László a Svájcban tartózkodó csengeri nő ügyvédjeként többször nyilatkozott a tévéknek, rádióknak, újságoknak, így lapunknak is, és rendszeresen fenyegette Kósa Lajost a zavaros történet következő fejezeteinek nyilvánosságra hozatalával.

Nyíregyháza, 2013. október 16.
Helmeczy László ügyvéd, az Együtt-PM és az MSZP közös országgyűlési képviselőjelöltje Nyíregyházán 2013. október 16-án. Helmeczy László a nyírbátori körzetben indul a 2014-es parlamenti választásokon.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Helmeczy László
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Budai Gyula szerint Helmeczy ügyfele nevében, ügyvédi mivolta mögé bújva folytatott politikai tevékenységet, ami szerinte nem egyeztethető össze az ügyvédi etikai szabályokkal, illetve az ügyvédekre vonatkozó jogszabályokkal.

Budai felhívta a figyelmet arra, hogy 2002-ben Keller László, volt MSZP-s képviselő feljelentése nyomán őt el is marasztalta Budapesti Ügyvédi Kamara, arra hivatkozva, hogy az ügyvédi tevékenység nem összeegyeztethető azzal, hogy a FIDESZ-KDNP kampányában jogászként vett részt.

A kamara szerint ugyanakkor a jogszabályok és a szabályzatokban megfogalmazott normák önmagukban nem tiltják, hogy ügyvédek politikai tevékenységet folytassanak vagy politikai jellegű ügyekben védőként nyilatkozzanak.

Helmeczy László páratlan politikai pályát futott be, amíg a DK-nál kötött ki. Az ezredforduló környékén még a Fidesz tagja volt, de a Szabolcs megyei közgyűlés elnöki székéért folyó harcban összeveszett a pártvezetéssel, kizárták, visszaperelte magát, majd önként kilépett. 2001 decemberében részt vett a Kupa Mihály nevével fémjelzett Centrum Párt megalapításában, 2006-ban az MDF képviselőjelöltje volt, később Bajnai Gordon pártjához, az Együtthöz csatlakozott, az idei választáson azonban már Gyurcsány Ferencék jelöltjeként indult.

Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.