Közélet

Senkinek sem kegyelmez Áder János

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 04. 24. 10:47

Korábban a témában:

Felkerültek a kormány honlapjára az igazságügyért felelős miniszter felterjesztése alapján hozott kegyelmi döntésekről szóló statisztikák, ebből derült ki, hogy Áder János idén március 31-éig senkinek sem adott kegyelmet.

Az év első három hónapjában 146-an kértek kegyelmet a köztársasági elnöktől, azonban Áder János mindegyiküket elutasította. Ez eddig kirívóan alacsony arány, azonban könnyen lehet, hogy a következő hónapokban meglágyul az államfő szíve. Kegyelmet kapni nem egyszerű: tavaly a 673 kegyelmi kérvény közül 11-et fogadott el a köztársasági elnök, 2016-ban viszont mintha engedékenyebb lett volna: a 495 kérelmező közül 22-en kapták meg a kegyelmet.

Egy már elítélt embernek kizárólag a köztársasági elnök adhat kegyelmet a legfőbb ügyész vagy az igazságügyi miniszter felterjesztése után. Sem elutasító, sem helybenhagyó döntését nem kell megindokolnia.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent tájékoztatás szerint az államfő kegyelmi jogköre a büntetésekre (szabadságvesztés, elzárás, közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás, kitiltás, sportrendezvények látogatásától való eltiltás, kiutasítás) és a közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, továbbá a büntetőjogi intézkedések közül kizárólag a próbára bocsátásra, a jóvátételi munkára, illetve a fiatalkorúak esetében kiszabható javítóintézeti nevelésre terjed ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

US President Donald Trump speaks during a bilateral meeting with South Korean President Moon Jae-in in New York on September 24, 2018, a day before the start of the General Debate of the 73rd session of the General Assembly.   / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.