Közélet

Most egyezkednek Orbánék arról, mennyi büntetést nyeljen be az ország a vej volt cégének ügyei miatt

Elkezdődött az Európai Bizottság és a magyar kormány között az a tárgyalás, amelynek végén kiderül, mennyi pénzt veszít az ország Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a volt érdekeltsége, illetve annak csalásgyanús ügyletei miatt – derül ki a Népszava cikkéből.

Az Európai Bizottság megkezdte az egyeztetést a magyar hatóságokkal az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései körüli súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF-jelentésről – értesült a lap brüsszeli forrásokból. A lap szerint az egyeztetés hosszú hónapokig fog tartani.

Az OLAF, vagyis az EU-s csalás elleni hivatal a teljes támogatási összeg, körülbelül 13 milliárd forint visszafizettetésére tett javaslatot, azonban az Európai Bizottság hatásköre, hogy megállapítsa a pontos összeget – a magyar féllel való egyeztetést követően.

Az Európai Bizottság csak akkor szokott 100 százalékos pénzügyi korrekciót érvényesíteni, ha a projekt megvalósítása során bizonyíthatóan csalás történt. Az egyéb szabálytalanságok kisebb büntetéssel járnak.

A lapunk által megszerzett és feldolgozott OLAF-jelentés szerint szervezett csalással csatornázták át Tiborcz István volt érdekeltségéhez az országnak járó, a közvilágítás korszerűsítésére szánt uniós pénzt fideszes vezetésű önkormányzatok, vállalkozások és a kormányzat asszisztálásával. Mivel olajozottan, sokáig és sok szereplő közreműködésével működött a gépezet, az EU csalás elleni hivatala arra is tesz utalást, hogy az Elios-ügyben a költségvetési csalást bűnszervezetben követték el. Meg is nevezték, hol kell keresni a csalás szervezőit.

Fegyházba is mehetnek az Elios-ügy felelősei
Ügyvédek szerint már most őrizetbe lehetne venni többeket az Orbán Viktor vejének volt cégénél történtek miatt, sőt az érintettek vagyonának lefoglalása is szóba jöhet.

Az OLAF szerint a vizsgált 35 projektből 17 esetben tártak fel olyan machinációkat, amelyek a költségvetési csalás bűntettével írhatók le. Lapunknak nyilatkozó neves ügyvédek rámutattak, hogy már hetekkel ezelőtt lett volna mit tennie a magyar rendőrségnek és ügyészségnek, az országot fenyegető kár enyhítése miatt vagyon zár alá vétele szóba jöhetett volna már, kényszerintézkedéseket (gyanús személyek előállítását, őrizetbe vételét vagy akár előzetes letartóztatását) is indokolt lett volna foganatosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik