Belföld

Törölt egy óriási adatbázist a választási szoftver fejlesztője

Az Orbán-kormány idején, 2013-ban államosított  IdomSoft Informatikai Zrt.-nek fizetett ki 1,3 milliárd forintot a Nemzeti Választási Iroda a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A cég két éven keresztül fejlesztett rendszere azonban már a választás reggelén eltűnt az éterből, csak egy lebutított változat volt látható a választási oldalon.

A több mint 350 alkalmazottat foglalkoztató IdomSoft nem kispályás a kormányzati informatika terén. A nevéhez fűződik – a többi közt – az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartás és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer létrehozása. Ám 2018 nem indult jól a  Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló cég számára.

A 24.hu információi szerint súlyos gondokat okozott az állami szerveknek, hogy az év elején az IdomSoftnál törölték a szabálysértések elektronikusan tárolt adatait. A szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) egész országra kiterjedő adatbázisában szerepeltek a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai, és az ügyek alapinformációi.

A Belügyminisztérium irányítási körébe tartozó IdomSoftnál az SZNYR átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot. Az adatok végleges törlése hónapokig akadályozta az ominózus ügyekkel foglalkozó szervek működését és a bírságok rendezését, csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt. A BM egyelőre nem válaszolt az SZNYR adattörlésére vonatkozó kérdéseinkre.

Az IdomSoft volt a főszereplője a 2018-as országgyűlési választások lebonyolításáért felelős informatikai rendszer előállításának is.

A Nemzeti Választási Iroda az ország alapvető nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva mellőzte a közbeszerzést, és az elmúlt két évben több címen is szerződtette a céget. Két év alatt több mint 1,3 milliárd forintot fizettek ki a cégnek. (A cikket az NVI jelzése alapján a megjelenés után javítottuk. A választási iroda a 24.hu kérdésére a napokban kiadta a 2013 és 2017 vége közötti időszak negyedéves szerződéslistáit. A megrendelések között az Idom Soft a „Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztése a 2018. évi választásokra, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” címen 2017-ben két listán is szerepelt, „Az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítása a Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztésével” szerződés alapján pedig kilencen. Az NVI szerint azonban ezeket nem külön összegekként kell értelmezni, hanem egy-egy hosszabb időtartamú szerződés részeként.)

Az NVI vezetője, Pálffy Ilona a választás napján, április 8-án azzal magyarázta a választás.hu összeomlását, majd a lebutított változatban történt visszatérést, hogy a nagy látogatottság miatt akadozni kezdett a szoftver. Pálffy két nappal később viszont már azt állította, hogy a választási informatikai rendszer végig akadály és probléma nélkül működött, csak a tájékoztatási rendszerrel, azaz a választási portállal volt baj, és ezt helyettesítették egy tartalékportál beindításával.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Fotó: Bielik István / 24.hu

Furcsa azonban, hogy az NVI a tartalékportálról 9 napig nem bírt visszaállni az eredeti, a korábbi választások adatait is tartalmazó portálra. Április 17. délutánjáig kizárólag a leegyszerűsített oldal volt elérhető.

Az IdomSoft jogelődje, az Idom 2000 Zrt. a 2010-es választás előtt még kifejezett szálka volt a Fidesz szemében, a kormányváltás idején pedig még arról volt szó, hogy az elszámoltatás része lesz. Az ügy azért vált különösen kényessé, mert a választási szoftver akkori változatának elállításában közreműködő alvállalkozó, É.B.SZ.K. 2004 Kft. egy Magyarországon soha nem járt marokkói állampolgár, Bhasil Mohammed tulajdonába került. Az É.B.SZ.K. az Idommal együttműködve 2006-ban jegyzékkészítő programokat fejlesztett a választásokhoz.

Az Idom végül mégsem került feketelistára, sőt. A céges átalakulással létrejött IdomSoft 2011-ben ingyen átadta az államnak a szoftverei felhasználási és fejlesztési jogát. A céget pedig első körben a Vertán György vezette Tigra Business Intelligence Kft. vásárolta meg 1,3 milliárd forintért. De még meg sem száradt a tinta az adásvételi szerződésen, az állam máris megvette a Tigrától, azt állítva, hogy a NISZ irányítása alatt sokat spórolnak majd a fejlesztési kiadásokból.

Az IdomSoft az állami megrendelésekből 2016-ban, az utolsó jelenleg nyilvános mérlege szerint 5,76 milliárdos árbevételt ért el, a pénzek jelentős része azonban csak átfolyt rajta: több mint 2 milliárd forint az alvállalkozóknál landolt. Az IdomSoft közvetlenül a mostani választás előtt is kiírt egy 2,1 milliárdos közbeszerzést „szakértői erőforrás” beszerzésére, amit éppen a korábbi tulajdonos, a Tigra által vezetett konzorcium nyert meg.

Az IdomSoft szerint nem történt adatvesztés

Az IdomSoft Zrt. csütörtökön közleményt adott ki, amelybe azt írta, hogy a szabálysértési nyilvántartási rendszer részét képező szabálysértési nyilvántartások közhiteles, hatósági nyilvántartások rendszerében adatvesztés nem következett be. A szabálysértési nyilvántartási rendszer magas rendelkezésre állása, az informatikai biztonsági követelményeknek megfelelő redundáns felépítése, valamint a kapcsolódó rendszeres adatbázismentés egyébként is kizárja az adatvesztés lehetőségét. A lementett adatok felhasználására értelemszerűen nem volt szükség, mivel az adatbázisból nem történt törlődés, az hiánytalanul, folyamatosan tartalmazza a nyilvántartás adatait.

Ajánlott videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Nagy rohammal kerülné el a bukást von der Leyen

Lemondott a miniszteri posztról, ígéreteket tett a szocdemeknek és a liberálisoknak, és élete beszédére készül Ursula von der Leyen. De nyíltan csak a Néppárt támogatja. Mi történik akkor, ha nem választják meg ma az Európai Bizottság élére?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.