Közélet
Budapest, 2018. április 19.
Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó megérkezik budapesti otthonához 2018. április 19-én. Ezen a napon Fõvárosi Fõügyészség a házi õrizet elrendelését indítványozta a Fenyõ János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsítottként kihallgatott Gyárfás Tamás ellen, ennek értelmében a volt úszószövetségi elnököt hazaengedték.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Halála előtt akadhatott ki Fenyőre Gyárfás

Az 1998 febuárjában meggyilkolt Fenyő János egyik legfőbb bizalmasa, Perczel Tamás pszichológus gyógyíthatatlan rákbeteg volt, tudta, hogy meg fog halni. Halála előtt a 2004-ben felvett, a Fenyő-gyilkosság nyomozati anyagaihoz csatolt Számvetés című dokumentumfilmben Gyárfás Tamás médiavállalkozót, Princz Gábort, a Postabank egykori elnökét és Székely Herbertet nevezte meg mint akik nincsenek jó viszonyban a médiavállalkozóval.

Azt nem állította, hogy bármelyiküknek köze lenne Fenyő meggyilkolásához, bár Gyárfás és Fenyő viszonyáról úgy fogalmazott: „halálos, vérre menő küzdelmet” folytattak a Nap-kelte című televízióműsor jogaiért. Tény az is, hogy az akkor még Vico-kiadású Népszava rendszeresen írt Gyárfás gyanúsnak minősített gazdasági ügyeiről.

Budapest, 1997. február 8.
Fenyő János vállalkozó a Magyar Újságírók Országos Szövetsége rendezvényén a Mariott-szállóban.
MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor
Gyárfás Tamás: Fenyő Jánosnak nincs jövője
A Gyárfás Tamás és Fenyő János közötti konfliktusról írt blogbejegyzést Kereszty András, a Népszava volt főszerkesztője.

A pszichológus úgy tudta, Fenyő Gyárfás mellett Princz Gábor dolgairól is adatokat gyűjtött, mígnem Horn Gyula 1997 őszén állítólag arra kérte, hogy „hagyja békén Gyárfás Tamást”.

Ez hatott, tűzszünetet kötöttek a felek. Ám a haldokló Perczel szerint egyik pillanatról a másikra omlott össze ez a béke 1998 februárjában. A HVG korábbi cikke szerint a két médiavállalkozó akkor ásta ki a csatabárdot, amikor az OTP Bank úgy döntött, kiszáll a Gyárfással közösen fenntartott Sport Plusz OTP SE klubból. Az Index tizenkét évvel ezelőtti cikke szerint a Népszava újságírói közül többen is a bank székházához mentek, amikor meghallották a hírt. Gyárfás épp ott tárgyalt, és állítólag azt mondta az újságíróknak, hogy Fenyő – aki jó viszonyban volt az OTP-t vezető Csányi Sándorral – ezzel újrakezdte a háborút.

„Fenyőt másnap lőtték le” – mondta a már említett dokumentumfilmben Perczel Tamás.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.