Közélet

Ungváry: Orbán ugyanazt tette, amit Hitler

Ungváry Rudolf (ungváry rudolf, )
Ungváry Rudolf (ungváry rudolf, )
Az író szerint a Fidesz diktatúrájának csak az idő szabhat gátat, az ellenzék nem.

A Klubrádió reggeli műsorában Ungváry Rudolf azt mondta, a szombati tüntetés semmit sem ért. Örülni lehet persze, hogy ennyi ember elment, de a tömeg jól nevelt, szinte naiv volt, abból pedig, amit a szónokok mondtak, a gyakorlati politikai cselekvés szempontjából semmi sem következik,

holott a helyzet végzetes.

Ungváry Rudolf szerint a kultúra szempontjából két tömbből áll az ország, és csak az egyikre hatott a Fidesz gyűlöletkampánya, arra, amelyet régebben úgy neveztek, hogy keletiesebb. A baloldali liberálisok jelentős része a kulturális különbségeket nem kezeli az értékén.

A Fidesz migránsellenes technikája ugyanaz, mint egykor a zsidóellenes volt, de az ellenzék nem tud harcolni az ország másik fele ellen, nem tud teljesen független lenni a másik tömbtől, ami borzasztó helyzet, mert az ilyen különbségek néha életveszélyesekké válnak.

Ungváry Rudolf szerint az Orbán-rendszer valójában egyáltalán nem legitim. Azok, aki abból indultak ki, hogy mégis van valamilyen demokrácia, teljesen félrevezették az embereket és önmagukat is. 

Itt egy kétoldalú népámítás volt. Részben a kormány részéről, demagóg, fasisztoid, propagandisztikus eszközökkel, másrészt az ellenzék részéről, amely nem nézett szembe azzal, hogy kikkel áll szemben. Ez az ellenzék nem ellenfele, hanem halálos ellensége a kormánynak, és ezt a kormány fogalmazza meg lépten-nyomon.

Ezzel egy jólfésült demokratikus politikus sem tud mit kezdeni – tette hozzá.
Szerinte a tüntetőknek a választás előtt kellett volna megmozdulnia, hiszen akkor is tudták, hogy a választási rendszer torzít. ’98-ban fel kellett volna ismerni, hogy a Fidesz egy diktatúrára törekvő párt.

Hitler is megcsinálta

Demokratikus úton hoztak törvényeket többségi szavazással és így teremtették meg a diktatúra alapjait. Az író párhuzamként említette, hogy

Hitler 1932 végén 36,5%-kal került be a parlamentbe, egy év alatt törvényekkel, legitim módon állította át a német politikai életet fasiszta diktatúrára.

Ungváry Rudolf szerint egyre világosabb, hogy a diktatúrák olyan új irányzata jelent meg, amely demokratikus álarcban valósít meg korábbi diktatúrákat. Orbán rendszere egy szélsőjobboldali lázadás a demokrácia ellen, amit igazol a hatalom szóhasználata is.

Aki ezt nem ismeri fel, az súlyosan felelős azért, hogy a kormány teljes hatalmat gyakorol. Nincs egy demokratikus jobboldali párt, így az is a Fideszre szavazott, aki csak befogott orral volt képes erre, mert baloldalira, liberálisra képtelen szavazni.

Az interjúban Ungváry azt mondta, a diktatúrának csak az idő szabhat gátat. Szerinte az EU nem fog segíteni, mert az unión belül nagyon különböző érdekek vannak, és a magyaroké a sor legvégén kullog, a politika pedig nem az erkölcs, hanem a mérlegelés művészete, és mindig lesznek pártok, amelyek szövetségest látnak Orbánban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik