Közélet választás 2018

Megint hatalmas lehet a kormányellenes tüntetés

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 04. 17. 16:53

Nagyon nagy tüntetésre és nagyon nagy bejelentésre készülnek Gulyás Balázsék szombaton a Kossuth téren.
Korábban a témában:

A múlt szombati százezres méretű kormányellenes tüntetésnek hamar kiderült, hogy lesz folytatása, egy héttel későbbre jelentették be a szervezők a következő eseményt. Gulyás Balázs, a Mi vagyunk a többség tiltakozás szervezője arról beszélt a Hvg.hu-nak, hogy kiemelkedően sokan jelezték, hogy elmennek a folytatásra.

A Facebookon 16 ezer ember jelezte részvételét, 45 ezer az érdeklődését.

Gulyás elmondta, ha valóban Soros György finanszírozta volna a tüntetést, „akkor biztos jobb lett volna a hangosítás”. Úgy tudni, már hétfőn meglett a pénz a második etaphoz. Azonban a most következő Kossuth téri tüntetésen kívül is lesz még valami Gulyás szerint. Ötletek már persze voltak: tüntetéshullám, polgári engedetlenség, mozgalom, de Gulyás azt mondta:

Nem lőnénk el minden meglepetést szombat előtt. Ha a második tüntetés után megbukik az Orbán-kormány, nyilván nem kell harmadik. Vizsgáljuk az eszközöket és nem a Fidesz szeme láttára zsűriztetnénk.

Azt ő is belátja, hogy kevés az esély új választás kiírására, inkább konkrét ügyek mentén akarnak nyomást gyakorolni a kormányra. Az ellenzéket is nyomni akarják afelé a megoldás felé, hogyha választás van, akkor egy ellenzéki induljon a fideszessel szemben. Gulyás szerint egy tanulási folyamat elején vannak a választók, később a jelenleginél többen fogják támogatni az esetleges egyetlen ellenzéki jelöltet, még ha nem is a kedvenc pártjukból jött.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Így vonult Soros százezres, fegyvertelen zsoldosserege
No, lássuk hát képeken is, többség volt-e a szombat esti többség!

Abban reménykedik, hogy most szombaton a civilek és az ellenzéki pártok képviselői felállnak majd a színpadra. Ez volt a terv múlt szombatra is, de a pártok egy része elutasította. Azóta a Jobbik bejelentette, most se fog ilyet tenni, mert nem akarja, hogy elvesszen a tüntetés civil jellege. A vidéki szavazókat amúgy Gulyás szerint is nehéz lesz megszólítani, ez lesz a fő feladat.

(Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.