Közélet

Felmentették az MSZP-st, akit skinheadvezérnek nevezett jobbikos perelt be

sneider tamás roy (Array)
sneider tamás roy (Array)
Sneider Tamás egy négy évvel ezelőtti kijelentés miatt kezdeményezett eljárást Ujhelyi István ellen.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke pert veszített Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő ellen, akit azért perelt be, mert 2014-ben azt állította róla, hogy egy maffiaszerű skinhead szervezet helyi vezetője volt. Erről a Népszava ír, amely emlékeztet, hogy Ujhelyi az 1990-es években Egerben működő Nemzeti Ifjak Egyesületére utalt. Sneider visszautasította az állítást, és eltekintett volna az eljárástól, ha az MSZP-s politikus bocsánatot kér tőle.

Az évek óta húzódó ügyben hétfőn tartották az utolsó tárgyalási napot, ahol Sneider pártja elnökségi ülése miatt nem tudott részt venni. Ujhelyi jogi képviselője emlékeztetett arra, hogy az eljárás során Sneider azt is tagadta, hogy skinhead vagy skinhead vezető volt, de az ügyvéd korabeli újságcikkekkel igazolta, hogy a sajtó az 1990-es években ekként emlegette.

Szóba került a perben az is, hogy csoportosan bántalmaztak egy cigány férfit, amiért Sneider felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A jobbikos politikus azt mondta, hogy csak egy pofont adott egy „maffiózónak”, amit utólag megbánt, és fiatalkori botlásnak minősített. Az MSZP-s politikus védője szerint azonban a bíróság indoklásában szerepel, hogy a férfit származása miatt bántalmazták, a „maffiaszerű” kifejezés pedig szerinte belefér a politikai véleménynyilvánítás szabadságába.

Ujhelyi az utolsó szó jogán azt mondta, nem rágalmazott, hanem arra hívta fel a figyelmet, hogy olyanok is igyekeznek letagadni korábbi tevékenységüket, akik komoly tisztséghez jutottak a Parlamentben. Reményét fejezte ki, hogy ezeket a jelenségeket már valóban csak múlt időben lehet emlegetni. A bíróság nem jogerős ítéletben felmentette Ujhelyit a rágalmazás és becsületsértés vádja alól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik