Közélet
Budapest, 2017. november 30.
Polt Péter legfõbb ügyész beszámolót tart az ügyészség 2016-os tevékenységérõl az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. november 30-án. Mögötte Sneider Tamás, az Országgyûlés jobbikos alelnöke (j).
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Idők már tud a Jobbik-alelnök fiai elleni vádemelésről, az érintettek nem

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 19. 15:43

Kedden írta meg a kormánypárti Magyar Idők, hogy közösség tagja elleni erőszak bűntettével is vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azokat a fiatalokat, akik közül többen is a leginkább szélsőséges, rasszista megnyilvánulásairól ismertté vált Betyársereg tagjaiként 2015-ben hónapokon át folyamatosan zaklatták és fenyegették egy roma család tagjait Szúcson. A lap egy hétfőn, a Heves megyei főügyész által kiadott közleményre hivatkozott, amelyben nem nevezték meg a vádlottakat, de a Magyar Idők tudni véli, hogy azok Sneider Tamásnak, a Jobbik és az Országgyűlés alelnökének fiai.

Ezzel szemben az egykor Roy néven bőrfejűként tevékenykedő Sneider kedden azt írta egy közleményben, hogy sem a fiai, sem a jogi képviselőjük nem kapott semmilyen hivatalos értesítést az eljárásról és szerinte a cikk politikai megrendelésre készült. Hozzátette: „felmerül tehát a kérdés, hogy az ügyészség milyen alapon ad ki személyes információkat magánszemélyekről a kézivezérelt fideszes “sajtónak”, milyen alapon hoznak szinte már ítéletet az ügyben?”

Sneider Tamás: Van cigánybűnözés, természetesen
Erős mondatokkal terhelt videós nagyinterjú.

Az MTI által szemlézett Magyar Idők cikk szerint az ügyben két nyomozás is folyt, mindkettő vádemelési javaslattal zárult, az ügyészség másodszorra vádat is emelt a Betyársereg tagjai, köztük a politikus gyermekei ellen. A főügyész közleménye szerint 2015. január 21-én az egyik internetes hírportálon megjelent, egy a roma kisebbséghez tartozó szúcsi családot hírbe hozó, rossz fényben feltüntető cikkben írtak hatására az elsőrendű vádlott kibérelt egy házat a faluban. A bérleményből a Betyársereg jelképeit viselő társaival a kiszemelt család háza előtt rendszeresen felvonultak, az épületet és a család tagjait több alkalommal is a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták. Közben szidalmazták, cigányozták és fenyegető hangnemben arra szólították fel őket, hogy a településről költözzenek el.

Az ismertetés szerint előfordult, hogy a kerítésen át bemásztak a családi ház udvarára, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekiabálva fenyegették, becsmérelték a lakókat. Egy alkalommal a másodrendű vádlott és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyermeket a helyi buszmegállótól az otthonukig fenyegetőleg követte, folyamatosan videózta őket. A vádlottak közül többen még a családnak a szomszédos községben lakó szintén roma roko­nait, ismerőseit is fenyegették, eközben az is előfordult, hogy a közlekedés biztonságát is veszélyeztették. A sértettek roma származása miatti ellenszenvük által is motivált vádlottak folyamatos fenyegető fellépésükkel és nyomásgyakorlásukkal a falu végleges elhagyására kényszerítették a családot.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, részben csoportosan, valamint kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak, továbbá magánlaksértés, illetve közúti veszélyeztetés bűntettével is vádolja az elkövetőket, akikkel szemben – egy kivétellel – végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Kiemelt kép: Polt Péter legfőbb ügyész beszámolót tart az ügyészség 2016-os tevékenységéről az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án. Mögötte Sneider Tamás (j). MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten