Közélet

A vidéki kormányellenes tüntetéseken is nagyokat alkottak

Pécs, Debrecen és Győr is csatlakozott a hétvégi megmozdulásokhoz, ezrek vettek részt ezeken is.

A szombati tüntetésről Budapesten rengeteget cikkeztek a hazai és nemzetközi médiumok is, de méltatlanul elhallgatott vonulata volt az egésznek a magyar vidék ébredése is. A választások óta heves urbánus-vidéki vita kezdődött a közösségi médiában, ami a Fidesz kétharmados győzelmének felelősét keresi. Akadt pár olyan vélemény is, mely szerint a vidék miatt történt ez, azonban a kép sokkal árnyaltabb ennél.

Ezt bizonyította, hogy rég látott méretű tüntetések zajlottak szombaton vidéki magyar városokban is.

Kiemelkedett Pécs, ahol az egyik olyan vidéki egyéni választókerület is található a háromból, ahol egyéniben sikerült megverni a Fideszt, mivel az ellenzék zömmel beállt a független Mellár Tamás mögé (ő lesz így az új Országgyűlés egyetlen független képviselője).

A pécsi tüntetést a Széchenyi téren Fülöp Eper Flóra énekesnő szervezte, akinek egy fellépését lemondták nemrég, mert közös videóban szerepelt Karácsony Gergellyel, az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltjével – írja a SzabadPécs. A lap szerint 15 éve nem láttak ennyi embert itt politikai tüntetésen, kb. kétezer fő jelenhetett meg, itt is mindenféle korú és ideológiában hívő emberek.

Pécs, 2018. április

Közzétette: Szabad Pécs – 2018. április 15.

Az MTI is beszámolt a debreceni tüntetésről, amit a Nagytemplom előtti Kossuth téren tartottak. Mint más helyszíneken, itt is új választást, szabad sajtót és valódi rendszerváltást követeltek a szónokok, akik a főbb ellenzéki pártokból (Jobbik, Momentum, LMP, Együtt, MKKP) kerültek ki. A képek alapján az ezer főt is elérte a tömeg nagysága, ami szintén világító mobilokkal üzent a végén.

Forrás: Olvasónk/Szabados László

Kisebb, kb. 300 fős tüntetést Győrben is tartottak, végigvonultak a belvároson, majd a Dunakapu téren tartottak pár beszédet és szavalták el a Nemzeti Dalt.

(Kiemelt kép: Olvasónk/Szabados László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik