Belföld

A világ második legfontosabb híre a budapesti tüntetés

A világsajtó is megemlékezett a tengapi hatalmas tüntetésről. A legpesszimistább lap szerint is fenyegeti veszély Orbán hatalmát egy okból. Ez pedig a népe.

Legalábbis a BBC Newson a címben szereplő helyzet valósult meg: csak a kiélezett szíriai helyzet és az amerikai rakétatámadás übereli a szervezők által százezresre taksált magyarországi, kormányellenes tiltakozást.

A BBC megemlíti, kb. annyian voltak, mint a kormánypárti tüntetésen pont egy hónapja.

Forrás: BBC News

Leírják a szokásos köröket: Orbán Viktor migránsellenes szólamokkal nyert kétharmadot a választásokon, ez ellen és a nem fair választási rendszer ellen tüntettek a népek. Megemlítik, hogy a Mi vagyunk a többség nevű Facebook-csoport szervezte az egészet, a tömeg pedig békés maradt, magyar és uniós zászlókat lobogtatott.

Megemlítik külön azt is, hogy a tüntetők jelentős része fiatal volt, illetve hogy több párt politikusai is részt vettek a tüntetésen.

A provence-i kőműves is kiakadt

A francia Le Monde százezer masírozó tüntetőről írt, ami az egyik legfontosabb esemény volt az utóbbi évek Magyarországán, megmutatta a nemzet azon felét, amelyik nem Orbánra szavazott. Itt is megemlítődött, hogy újraszámolást akarnak a tüntetők a győztes párthoz húzó választási rendszerben.

Szó van a cikkben arról is, hogy egy kormányközeli hetilap (a Figyelő) listát készített a zsidó-magyar származású amerikai üzletember, Soros György embereiről. Nem hagyják ki az Orbánnal szembekerült oligarcha megszüntetett lapját, a Magyar Nemzetet sem. Megszólal egy Svájcba emigrált magyar nő is, aki szerint olyan a légkör itthon, mint a szocializmusban volt, nem mernek megszólalni az emberek. Egy Provence-ba költözött kőműves pedig felrótta Orbánéknak, hogy hazudnak Franciaországról, az nem élhetetlen a migránsok miatt.

Egy veszély leselkedik Orbánra

A New York Times jóval szerényebben fogalmazott: csak ezrekről írtak a tüntetés mérete kapcsán, miközben megemlíti a cikk, hogy ez nem fog változtatni Orbán Viktor politikáján, ami elveti a nyugati liberális értékeket. Az amerikai lap megemlíti Orbán március 15-i bosszúálló beszédét, majd a Figyelő listáját, amin még a CEU oktatói is helyet kaptak.

A Stop Soros törvénytervezet sem marad ki, ami a migránsokat segítő szervezeteket büntetné. Ahogy az sem, hogy egy minapi uniós jelentés keményen beszólt a jogállamot erodáló Orbánéknak, bár a lengyel-magyar barátság miatt az unió nem fog tudni lépni Magyarország ellen. Érdekesség, de az alapvetően pesszimista cikk végén az NYT megemlíti, hogy

Orbán hatalmára csak egyetlen veszély leselkedik: a saját népe, aminek több mint a fele nem a Fideszre szavazott.

Sok feszültség lesz még

A magyar kormányfő egyik mintaországának, Kínának az állami hírügynöksége, a Xinhua Masszív demonstráció Orbán ellen Budapesten címmel számol be a történtekről. Ők is százezres számról írnak és megismétlik Gulyás Balázs szónok mondatát, hogy jövő szombaton is lesz tüntetés. Szóba kerülnek a választásokat ért kritikák, kiemelten az EBESZ-é is, hogy szabad, de igazságtalan volt a szavazás.

Kiemelik a tegnapi tüntetés talán legszürreálisabb vonulatát is: hogy együtt tüntetett jobbikos szélsőséges, fiatal, liberális momentumos és idős szocialista, Orbán összehozta az ősellenségeket. Megemlítik, hogy több kisebb szolidaritási tüntetést is tartottak vidéki magyar és európai városokban. A cikk szerint a tüntetés jól jelzi a nagyon mély megosztottságot a magyar társadalomban. Balázs Péter volt külügyminiszter is megszólal: szerinte feszültséggel teli időszak következik.

(Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik