Közélet

Rogánt fuvarozták, százmilliókat kapnak, alig repülnek

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kapott pár százmilliót az államtól, a Fly-Coop pedig rendelkezésre állt két géppel ennyiből.

Elég jól járt az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK) kötött szerződéssel a Fly-Coop Légiszolgáltató Kft. a Népszava szombati cikke szerint: 300 millió forintot kapnak évente, még ha nem is igazán kell repülniük cserébe. A Fly-Coop neve onnan lehet ismerős, hogy ők reptették a Rogán-családot 2016-ban Szabó Zsófia és párja lakodalmára a Nyírségbe.

A cég tavaly decemberben nyerte el a központ 571 millió forintos tenderét, hogya mindig rendelkezésre álljon két gép, ami két órán belül fel tud szállni, hogy vagy donorszervet vagy orvosokat vigyen oda, ahova kell. De a Fly-Coop voltaképp az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felé teljesít havi 25 millióért. Ez csak a rendelkezésre állás díja, szóval akkor is jár, ha nem repülnek semmit. Ha repülnek, akkor óradíjat számlázhatnak ki. Évi 200 órát kell teljesíteniük összesen.

Szerveket fog szállítani a Rogánt fuvarozó helikoptercég, és a Mol-vezér is segíti
Mi köze a nemzetközi szervcserékhez Hernádi Zsoltnak, Garancsi Istvánnak és Rogán Antalnak?

Eddig márpedig meg tudta oldani az OVSZ a szállításokat, csak egy donoráció maradt el logisztikai gondok miatt 2018-ig. Ráadásul ilyen méregdrága rendelkezésre állási díjat nem kért el a korábbi szolgáltató, a kiskunlacházi Jetstream 2004 Légiforgalmi és Légijárműjavító Kft. (sőt semennyit sem). Most ott tartanak, hogy hiába van rutinjuk légi szervszállításban, már csak a Fly-Coop alvállalkozójaként jutnak munkához.

A Fly-Coop másik alvállalkozója, a TrustAir Aviation Kft. december óta háromszor szállított a Fly-Coopnak. A rendelkezési díjat amúgy helyénvalónak tartják, mert a gépek tartása is drága, nem csak a röptetésük. Érdekesség még, hogy az állam segített az ÁEEK-nak a sok pénz előteremtésében, 415 millió forintos átcsoportosítást engedélyezett az OVSZ számára

transzplantációs műtétekhez szükséges donorszerv szállítás biztosítására.

(Kiemelt kép: Facebook/ Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik