Közélet választás 2018
Budapest, 2017. november 12.
Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere (hátul) a Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

LMP: Szita Károly távozzon a közéletből

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 17. 14:26

Az LMP felszólítja Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét, hogy távozzon a közéletből és kérjen bocsánatot mindenkitől, akit félrevezetett. Ungár Péter, az ellenzéki párt elnökségi tagja és Felder Frigyes, a kaposvári közgyűlés tagja azután adta ki közleményét, hogy szombaton a Magyar Nemzet több olyan dokumentumot is lehozott, amelyek Szita ügynökmúltját részletezik.

Kaposvár, 2015. október 9.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Szita Károly polgármester sajtótájékoztatót tart a Modern városok program keretében aláírt együttműködési megállapodás után Kaposváron 2015. október 9-én.
MTI Fotó: Varga György
Szita Károly ügynökmúltjáról terít ki lapokat a Magyar Nemzet
Titkos megbízott volt a mostani fideszes kaposvári polgármester státusa az 1980-as beszervezése után a dokumentumok szerint, ami az egyszerű ügynökhöz képest kiemelt státust jelent. Rokonairól is jelenthetett Krakus fedőnéven.

Azt már évek óta tudni lehetett, hogy a fideszes politikus Krakus Péter néven jelentett, tevékenységéről azonban ilyen részletességgel még nem lehetett olvasni. A Magyar Nemzet szerint Szita Károlyt az első rendőrségi anyagban titkos megbízottként emlegetik, ami az „egyszerű” ügynöki besoroláshoz képest kiemelt státust jelentett a rendszeren belül.

Több jelentés is szól arról, kiket kellett szemmel tartania Szitának, kikről jelentett. Például laktanyák környezetébe beutazott nyugati állampolgárok tevékenységét kellett figyelnie, illetve nyugati állampolgárokat fogadó magyar állampolgárokat és kapcsolataikat is fel kellett derítenie. 1983-ban a saját rokonságáról is jelentett. 

Szita a vádakat nem tagadta, mindössze annyit írt a Magyar Nemzet tulajdonosára, Simicska Lajosra utalva, hogy nem fél tőle.

Az LMP álláspontja szerint Szita Károlynak bocsánatot kell kérnie, legfőképpen a kaposváriaktól, és azonnal távoznia a közéletből. Hozzátették, hogy a párt az ilyen esetek miatt kezdeményezte már 17 alkalommal az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslat elfogadását.

Minden bizonnyal a kormánypártoknak számos, Szita Károlyhoz hasonló jó elvtársuk van, ezért soha nem szavazták meg a jogszabályt. A diktatúra titkai azonban nem lehetnek a demokrácia titkai,

írják. Az LMP a jövő heti Országgyűlési vitanapon ebben a témában is szembesíti a kormányt és a kormánypártokat.

Ha Szita Károlyban maradt még becsület, addigra már nem ő Kaposvár polgármestere,

áll a közleményben.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.