Közélet

LMP: Szita Károly távozzon a közéletből

Az LMP felszólítja Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét, hogy távozzon a közéletből és kérjen bocsánatot mindenkitől, akit félrevezetett. Ungár Péter, az ellenzéki párt elnökségi tagja és Felder Frigyes, a kaposvári közgyűlés tagja azután adta ki közleményét, hogy szombaton a Magyar Nemzet több olyan dokumentumot is lehozott, amelyek Szita ügynökmúltját részletezik.

Szita Károly ügynökmúltjáról terít ki lapokat a Magyar Nemzet
Titkos megbízott volt a mostani fideszes kaposvári polgármester státusa az 1980-as beszervezése után a dokumentumok szerint, ami az egyszerű ügynökhöz képest kiemelt státust jelent. Rokonairól is jelenthetett Krakus fedőnéven.

Azt már évek óta tudni lehetett, hogy a fideszes politikus Krakus Péter néven jelentett, tevékenységéről azonban ilyen részletességgel még nem lehetett olvasni. A Magyar Nemzet szerint Szita Károlyt az első rendőrségi anyagban titkos megbízottként emlegetik, ami az „egyszerű” ügynöki besoroláshoz képest kiemelt státust jelentett a rendszeren belül.

Több jelentés is szól arról, kiket kellett szemmel tartania Szitának, kikről jelentett. Például laktanyák környezetébe beutazott nyugati állampolgárok tevékenységét kellett figyelnie, illetve nyugati állampolgárokat fogadó magyar állampolgárokat és kapcsolataikat is fel kellett derítenie. 1983-ban a saját rokonságáról is jelentett. 

Szita a vádakat nem tagadta, mindössze annyit írt a Magyar Nemzet tulajdonosára, Simicska Lajosra utalva, hogy nem fél tőle.

Az LMP álláspontja szerint Szita Károlynak bocsánatot kell kérnie, legfőképpen a kaposváriaktól, és azonnal távoznia a közéletből. Hozzátették, hogy a párt az ilyen esetek miatt kezdeményezte már 17 alkalommal az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslat elfogadását.

Minden bizonnyal a kormánypártoknak számos, Szita Károlyhoz hasonló jó elvtársuk van, ezért soha nem szavazták meg a jogszabályt. A diktatúra titkai azonban nem lehetnek a demokrácia titkai,

írják. Az LMP a jövő heti Országgyűlési vitanapon ebben a témában is szembesíti a kormányt és a kormánypártokat.

Ha Szita Károlyban maradt még becsület, addigra már nem ő Kaposvár polgármestere,

áll a közleményben.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik