Közélet

Németh Szilárd szögbe nyúlt, de igyekezett maga megoldani

A kórházi halálesetekről nyilatkozott a Fidesz alelnöke, szerinte az a baj, hogy minden üggyel azonnal orvoshoz rohanunk.

Van egy olyan velünk született probléma, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz – ezt mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a Magyar Nemzetnek, amikor a közelmúltban nyilvánosságra került, a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó halálesetekről kérdezték. Elárulta: ő például szögbe nyúlt, és ezzel is rohanhatott volna az orvoshoz, de inkább megpróbálta maga megoldani.

Szóba került Vathy Zsuzsa esete is, de Németh nem említette a tavaly elhunyt írónő nevét, csak „bizonyos esetként” utalt a 2017 januárjában történtekre. A politikus azt mondta: ilyenkor, újév után mindenki ott van a sürgősségi osztályon, de az emberek 90 százaléka „majdnem maga tehet arról, hogy ott van”, szilveszter éjszakája után a sürgősségi osztály olyan, mint egy átjáróház. Sietett hozzátenni, hogy nem akart cinikus lenni, a kormány mindent be fog vetni, hogy megoldja a problémát.

Németh Szilárd szerint a sürgősségi ellátás helyzete nem olyan tragikus, mint ahogy lefestik, persze nincs minden rendben a hazai rendszerrel, de más országokban sem rózsás a helyzet. Úgy véli, rossz gyakorlat alakult ki, például a háziorvos, ha nem akar foglalkozni valakivel, a sürgősségire küldi, ami „nem szép dolog”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik