Közélet

Eilos-ügy: van még titok, de világos lett a sötétség oka

A kalocsai botrány kirobbantója tíz évre titkosított jelentésekről beszélt.

A Hír TV-ben Angeli Gabriella független önkormányzati azt mondta, az OLAF legsúlyosabb kifogásai a kalocsai lámpacserénél, hogy a három árajánlatot egy ember készítette. A másik, hogy három nappal a pályázat előtt módosították a lámpák élettartamát, amely a korábbi 50 ezer helyett hirtelen lett 100 ezer óra.

Tervezett elavulás

Ehhez nagy valószínűséggel csökkenteni kellett az izzók teljesítményét, egy műszaki leírás szerint viszont a lámpatesteket csak 60 ezer, illetve 80 ezer órára hitelesítették.

Semmiféle bizonyíték, dokumentum nem támasztja alá, hogy mitől lettek hirtelen 100 ezer órásak.

Jelenleg Kalocsán van olyan városrész, ahol lehet látni, máshol viszont sötét van, aminek az az oka, hogy a régi lámpák szórt fénye helyett az Elios világítása irányított, a lámpa előtt és után sötét van.

Fotón szép, de nem biztonságos

Fényképeken ez szépen mutat, de ha gyalog kell végigmenni a sötétben vagy kerékpárral, akkor vannak olyan helyek, amelyek nem biztonságosak.

A szerződéskötéskor Angelli Gabriella még nem volt önkormányzati képviselő, az ügy érdemben tavaly októberig nem is került a testület elé. Most annyit tudni, hogy Kalocsán a Miniszterelnökség átvállalta a 85 millió forintos önrészt a lámpacseréhez, amire nem is volt szükség.

Hattyúdal

Elnökként a jogi bizottságot szeretné tájékoztatni azokról a 2016-ban tíz évre titkosított jelentésekről, amelyeket ő már megismert. Azokat az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) adta ki. Tartalmukról csak annyit mondhatott,

hogy ami ezekben a dokumentumokban szerepel, annak Kalocsa városa nem fog örülni.

A testületnek csütörtökön lesz ülése, az előzetes anyagban már benne van, hogy szeretnék őt az elnöki posztról leváltani, és megfosztani nemcsak a jogi, hanem a közbeszerzési bizottsági tagságától is.

Tiborcz-ügy: az Elios adta a legdrágább ajánlatot, mégis simán nyert
Egyharmaddal olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását az SAG Hungária Kft., mint az Elios. Az önkormányzat mégis utóbbinak adta a feladatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik