Közélet

Amerika hozzászokik, hogy minden hétre jut egy iskolai lövöldözés

A tizenhét halálos áldozatot követelő, Valentin-napi, floridai mészárlás az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb iskolai lövöldözése. Alig másfél hónap telt el még csak 2018-ból, az Egyesült Államok már túl van az év nyolcadik hasonló incidensén, ha csak azokat számoljuk, amelyek során a fegyveresen kívül mások is meghaltak vagy megsérültek.

Az Everytown for Gun Saftey nevű civil szervezet minden olyan esetet regisztrál, amelynek során éles lőfegyver sül el egy amerikai oktatási intézmény területén, és az nyilvánosságra kerül sajtóbeszámolókon, és/vagy a hatósági jelentéseken keresztül. Az adataik szerint az év első negyvenöt napjában ez tizennyolcszor történt meg. Nyolc esetben senki sem sérült meg, két esetben pedig öngyilkossági szándékkal lőtt a fegyveres, nem állt szándékában mások életére törni. Nyolc alkalommal azonaban, köztük a parklandi gimnáziumban, ártatlan emberek haltak vagy sérültek meg.

Hetente legalább egy lövöldözés

Január 20-án, szombaton hajnalban lelőttek egy 21 éves diákot egy diákszervezeti bulin az észak-karolinai Wake Forest Egyetemen. Az áldozatot kórházba szállították, de ott belehalt a sérüléseibe. A rendőrség egy szintén 21 éves férfit gyanúsít azzal, hogy egy elmérgesedett vita hevében rálőtt az áldozatra.

Január 22-én, hétfőn reggel egy 16 éves fiú tüzet nyitott a diáktársaira a texasi Italy gimnáziumában. Az egyetlen sérült, egy 15 éves lány csodával határos módon élte túl az incidenst, miután hat lövedék sebezte meg, többek között a nyakán, és a hasán. Az elkövetőt a helyszínen elfogták.

Ugyanazon a napon lövés dördült a New Orleans-i The NET Charter középiskola előtt is, az ebédszünetben. A szemtanúk beszámolója szerint egy elsötétített fekete terepjáróból nyitottak tüzet az iskola előtt lézengő diákokra. Egy 14 éves fiú sérült meg könnyebben, a sérüléseit egy közeli kórházban látták el. A tettesek kilétét azóta homály fedi.

Nicolas Cruz, a valentin-napi mészáros
Fotó: Instagram

Január 23-án, szerdán, közvetlenül a becsengetés előtt egy másodéves fiú kezdett el lövöldözni a kentuckyi Marshall County középiskola aulájában. Egy tizenöt éves lány a helyszínen meghalt. A szemtanúk beszámolói szerint az utolsó erejével még felhívta az anyját, de már nem tudott beleszólni a telefonba. Egy szintén tizenöt éves fiú nem sokkal később a kórházban halt meg. Tizenkilencen sérültek meg, közülük tizennégy ember lövedékektől, a többiek menekülés közben. Az elkövetőt a helyszínen elfogták. Az indítékai mindmáig ismeretlenek.

Január 31-én, szerdán délután agyonlőttek egy 32 éves férfit a philadelphiai Lincoln gimnázium parkolójában. Az iskolában kosármeccset játszottak, ami után összetűzésbe keveredtek a rivális csapatoknak szurkoló szülők. A hatalmas kavarodásban legalább három különböző lőfegyver dördült, el, így valóságos csoda, hogy csak egy ember halt meg. Az áldozat nyolc gyerek apja volt, és hamarosan ikrei születnek. A rendőrségnek még nem sikerült azonosítani az elkövetőt.

Február 1-jén, csütörtökön reggel a rendőrség letartóztatott egy 12 éves lányt a Los Angeles-i Salvador B. Castro középiskolában, miután egy kézifegyverrel megsebesítette négy osztálytársát egy tanteremben. A nyomozás során kiderült, hogy a fegyver véletlenül sült el a lány táskájában. A hatályos jogszabályok szerint az iskolában minden reggel, szúrópróbaszerűen, fémdetektorral vizsgálják át a diákok táskáit.

Február 5-én, hétfőn, délután negyed hatkor egy 18 éves fiú és egy 17 éves lány rabolt ki fegyverrel egy 17 éves fiút a Washington-állambeli Oxon középiskola parkolójában. A fegyver elsült, az áldozat könnyebben sérült meg, még aznap kiengedték a kórházból. Az elkövetőket ismerte, így azokat hamar elfogták a rendőrök.

Egy előre bejelentett tömegmészárlás

A legfrissebb információk szerint legalább tizenhét embert ölt meg a 19 éves Nikolas Cruz a floridai Parkland város középiskolájában. Az elkövető korábban az iskolába járt, de nemrég kicsapták. A fiú február 14-én, közvetlenül tanítás után, helyi idő szerint délután fél három körül kezdett el lövöldözni a bejáratnál, majd az udvaron, végül az épületben folytatta az ámokfutást. A halálosan áldozatok mellett tizennégyen sérültek meg, közülük öten életveszélyesen.

Nikolas Cruz a floridai Broward County Börtönben 2018. február 15-én
Fotó: Miguel Guttierez / AFP és Broward County Sheriff’s Office

Az elkövető elmenekült a helyszínről, de nem sokkal később élve fogták el, az iskolához közeli otthonában. Nem tanúsított ellenállást.

A fiút magatartásproblémák miatt tanácsolták el a gimnáziumból, de nem sokkal később felvették a körzet egy másik középiskolájába. Cruz a tanulás mellett egy helyi diszkontáruházban dolgozott. A rendőrség szerint egy AR-15 stílusú félautomata gépkarabélyt használt a mészárláshoz.

A körzeti tanfelügyelő szerint minden nap két rendőrautó teljesített szolgálatot az iskola környékén. Cruz egy régi diáktársa azt mondta, először szürreálisnak tűnt, amikor közölték vele az elkövető nevét, de később, kicsit lehiggadva, már nem volt annyira meglepve. Elmesélte, hogy egyszer Cruzt kapta párnak egy tudományos projekthez.

Beszélt az életéről, hogy kétszer csapták már ki magániskolákból, hogy imád vakmerő dolgokat csinálni, és vadászni, hogy katonai karriert tervez.

Egy másik diák azt mondta, sokan előre látták a tragédiát, többször viccelődtek egymás között azzal, hogy Cruz egyszer szétlövi az iskolát.

Az AR-15-ös egyik variánsa
Fotó: Wikipedia

A fiú soha nem ismerte az édesanyját, az apja és a mostohaanyja nevelték. Miután a fiú édesapja is meghalt, a mostohaanyja új párt talált magának. A nő tavaly novemberben hunyt el, Cruz így kettesben maradt a nevelőapjával. A fiú közösségi portálokon gyakran posztolt fegyverekről, erőszakról, és olykor nyugtalanító üzeneteket tett közzé.

Emberekre akarok lőni az AR-15-ösömmel.

Harc közben akarok meghalni, miközben egy rakás embert ölök meg.

Rendőröket fogok ölni egy nap, mert mindig a jó embereket bántják.

A fiú tavaly vette meg a mészárlásnál használt gépkarabélyt, miután gond nélkül átment a vásárláskor végzett háttérellenőrzésen.

Vagyis tizennyolc évesen legálisan jutott hozzá a félautomata fegyverhez, egy olyan országban, ahol a huszonegyedik születésnapja előtt egy üveg sört sem vehet meg.

Izmos lobbi

Utoljára 2013-ban, még bőven Barack Obama elnöksége alatt bukott el a fegyvertartás szigorítására vonatkozó törvényjavaslat a kongresszusban és a szenátusban is. Pedig úgy tűnt, hogy az előző év decemberében, a connecticuti Newtownban, a Sandy Hook Álatalános Iskolában lezajlott vérengzés után végre előrelépés történhet az ügyben. Emlékeztetőül: a húszéves Adam Lanza először otthon agyonlőtte az anyját, majd az iskolához ment, ahol hat felnőttet és húsz 6-7 éves kisgyereket mészárolt le. A fegyverlobbi azonban ismét túl erős volt.

Hozzátartozók vigasztalják egymást 2012. december 14-én, azt követően, hogy Adam Lanza agyonlőtt 26 embert, köztük 20 kisgyereket a Connecticut állambeli Newton városban lévő Sandy Hook általános iskolában
Fotó: Justin Lane / MTI / EPA

Ugyancsak az idei év első 45 napjában a legális fegyvertartás jogának megőrzéséért, illetve kiszélesítéséért küzdő legnagyobb és legrégibb amerikai szervezet, a National Rifle Association (NRA) 4,1 millió dollárt (több mint egymilliárd forintot) költött lobbizásra. Ez az összeg egymillió dollárral több, mint amennyit tavaly egész évben költöttek ugyanerre. Mindez csak töredéke annak a 104 millió dollárnak, amit az ilyen tevékenységre legtöbbet fordító reklámszakmai szervezet, a US Chamber of Commerce költött tavaly a törvényhozás befolyásolására. Az NRA ereje azonban nem is igazán pénzben, hanem szavazatokban mérhető. A 145 éves szervezetnek nagyjából ötmillió aktív tagja van, akiket a vezetőik iszonyatos hatékonysággal képesek mobilizálni. Ez óriási befolyást biztosít egy olyan országban, amelyikben a többség rég elfordult a politikától.

Tudja ezt Donald Trump is, aki az elnöksége századik napján köszöntőt mondott az NRA éves konferenciáján. Hivatalban lévő elnök ilyet 1983 óta nem tett.

Azért vagyok itt, hogy jó híreket közöljek veletek. A második alkotmánykiegészítésben garantált jogaitok elleni nyolcéves hadjárat végleg összeomlott

– mondta ünneplő közönségének. Az elnök, miután értesült a floridai iskolai vérengzésről természetesen azonnal kifejezte mély együttérzését azt áldozatok családjaival, és biztosította őket, hogy imádkozni fog értük.

Kiemelt képünkön aggódó szülők várnak a hírekre Parklandben 2018. február 14-én
Fotó: Joel Auerbach / MTI / AP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik