Belföld választás 2018
Photo taken 29 May 2003 of the main entrance of the nuclear power station of Paks at about 120kms south from Hungarian capital Budapest on Thursday 29 May 2003 as a gas started to leak from the cleaning system of the reactor block No.2 due to a disturbance in the cooling of fuel rods 10 April 2003. The incident in Hungary's only nuclear power plant was rated "level three" on the seven-grade International Nuclear Event Scale (INES). The CEO of the plant informed that all four reactors were intact and that the radiation levels around the plant were below permissible limits.        AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Az LMP a paksi engedélyek nyilvánosságra hozatalát követeli

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 12. 12:42

A paksi bővítés teljes engedélyezési dokumentációjának nyilvánosságra hozatalára szólítja fel a kormányt az LMP. Ungár Péter, a párt országos elnökségének tagja hétfőn sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet Gerner Péter geológus nyilatkozatára, aki a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Paks II. beruházást megalapozó földtani kutatások egy része nem felel meg a szakmai elvárásoknak. Gerner úgy véli, az engedélyezés nem  megfelelő, azt ugyanis egy olyan magyar rendelet alapján adták meg, amely ellentétes a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásával.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
És mégis mozog a Föld – problémák lehetnek Paks II.-vel
Gerner Péter geológus szerint nem lehet megnyugtatóan megállapítani az állam által megrendelt földtani kutatásból, hogy vannak-e felszínközeli törésvonalak Paks II. tervezett helyszíne alatt. Interjúnkban azt mondja, lényegi információk sikkadtak el, és ez még okozhat problémákat később.

Az LMP politikusa szerint a kormány mindent megtett, hogy az engedélyezési eljárást minél gyorsabban lebonyolítsa, és semmilyen szakmai szempontokat nem tartott be, csak hogy minél hamarabb lehívhassa az orosz devizahitelt. Az ellenzéki párt ezért egy paritásos alapon működő parlamenti bizottságot is felállítana, szerinte ugyanis már nem lehet tovább bízni abban, hogy a kormány szavatolni tudja az emberek biztonságát.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) azon kijelentésére reagálva, miszerint még mindig várják az LMP csatlakozását az összefogásukhoz, Ungár közölte: nem csatlakoznak az MSZP-hez.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.