Belföld

Az LMP a paksi engedélyek nyilvánosságra hozatalát követeli

A paksi bővítés teljes engedélyezési dokumentációjának nyilvánosságra hozatalára szólítja fel a kormányt az LMP. Ungár Péter, a párt országos elnökségének tagja hétfőn sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet Gerner Péter geológus nyilatkozatára, aki a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Paks II. beruházást megalapozó földtani kutatások egy része nem felel meg a szakmai elvárásoknak. Gerner úgy véli, az engedélyezés nem  megfelelő, azt ugyanis egy olyan magyar rendelet alapján adták meg, amely ellentétes a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásával.

És mégis mozog a Föld – problémák lehetnek Paks II.-vel
Gerner Péter geológus szerint nem lehet megnyugtatóan megállapítani az állam által megrendelt földtani kutatásból, hogy vannak-e felszínközeli törésvonalak Paks II. tervezett helyszíne alatt. Interjúnkban azt mondja, lényegi információk sikkadtak el, és ez még okozhat problémákat később.

Az LMP politikusa szerint a kormány mindent megtett, hogy az engedélyezési eljárást minél gyorsabban lebonyolítsa, és semmilyen szakmai szempontokat nem tartott be, csak hogy minél hamarabb lehívhassa az orosz devizahitelt. Az ellenzéki párt ezért egy paritásos alapon működő parlamenti bizottságot is felállítana, szerinte ugyanis már nem lehet tovább bízni abban, hogy a kormány szavatolni tudja az emberek biztonságát.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) azon kijelentésére reagálva, miszerint még mindig várják az LMP csatlakozását az összefogásukhoz, Ungár közölte: nem csatlakoznak az MSZP-hez.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik