Közélet választás 2018
Fotó: Bielik István / 24.hu

A Stop Soros súlyosan alkotmánysértő

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 15. 10:05

Ízekre szedte a törvénycsomagot az Eötvös Károly Intézet.

A Stop Soros törvénycsomag visszaélés a jogalkotói hatalommal és sérti a jogállamiság alkotmányos alapelvét. Az Eötvös Károly Intézet elemzése szerint a javaslat valódi célja a kormánykritikus civilek elnémítása, az emberi jogok védelmének betiltása.

A törvénycsomag alapján bármely egyesületre, alapítványra rásüthető, hogy „migrációt támogató szervezet”, az emberi jogok védelme, a kormánykritikus vélemény a belügyminiszter engedélyéhez kötött, engedély híján büntethető.

Szigorított formában lehet törvény a Stop Sorosból
Nem lenne elég a regisztráció a civil szervezeteknek.

A jogvédő szervezet szerint a „Stop Soros” kifejezés önmagában ellentmond annak, hogy a törvények megkülönböztetés nélkül mindenkire vonatkoznak, általánosan kötelező szabályokat írnak elő.

A javaslat visszaélés a jogalkotói hatalommal és sérti a jogállamiság alkotmányos alapelvét. A korábbi tervezettel ellentétben már leplezni sem próbálja, hogy nem illegális tevékenységet, hanem jogszerű magatartásokat büntet. 

A migrációt támogató magatartások körének meghatározása nem felel meg az alkotmányos követelményeknek, a felsorolt példák (jogvédelem, jogi képviselet, migrációt támogató vélemény) csak egyértelművé tette, hogy a szankció súlyosan sérti a véleményszabadságot és a védelemhez való jogot.

Az egyesülési szabadság alanyi jog: gyakorlása, a civil szervezetek működése nem függhet az állam engedélyétől.

Az intézet szerint ezt sérti a belügyminiszter engedélyezési hatásköre, amely keretében – nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva – szabadon dönthet úgy, hogy egy civil szervezet folytathatja-e egyébként jogszerű tevékenységét.  A miniszter bármely magyar állampolgárt kitilthat úgy a nyolc kilométeres határsávból, hogy döntését bíróság sem vizsgálhatja felül.

Az Eötvös Károly Intézet szerint világossá kell tenni, hogy a törvény most ugyan a civil szervezetek jól azonosítható körét támadja, de kormány később bárki ellen fordíthatja, ha úgy találja, hogy bármilyen kritikája nehezíti a harcát a migráció ellen,

hiszen aki nincs velük, az ellenük van.

Erre a törvényjavaslat jelenlegi szövege módosítás nélkül is alkalmas – közölte az Eötvös Károly Intézet. 

BERLIN, GERMANY - OCTOBER 01: Council of Europe's Commissioner for Human Rights Nils Muiznieks holds a press conference on migration, human rights and racism at Bundespressekonferenz in Berlin, Germany on October 01, 2015. Cuneyt Karadag / Anadolu Agency
Stop Soros: tiltakozik az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa
Nils Muižnieks nem ismer még egy európai államot, ahol az idegengyűlöletet kormányzati kampányok szítják.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.