Közélet
Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)

Hiába kérdezték Orbánt a vejéről, noha Simicska-csicskának nevezték

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 14. 11:10

A kormányfő és Lázár János helyett is Fónagy János válaszolt. Uniós ármányt emlegetett.

Több kérdéssel bombázta Tiborcz-ügyben Lázár Jánost, illetve Orbán Viktort a DK képviselője, Vadai Ágnes. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábbi jelentését a 4-es metró körüli visszaélésekről a kormány nagyon gyorsan nyilvánossá tette, arról a miniszterek egymás szavába vágva tartottak sajtótájékoztatókat.

Tiborcz István korábbi cégének szabálytalan közbeszerzéseiről viszont egy külföldi lapból (Wall Street Journal) értesülhetett először a hazai közvélemény, noha a Miniszterelnökségnek a vizsgálati jelentést meg kellett kapnia (ugyanúgy, mint a 4-es metró esetében). Ezért Lázár minisztertől Vadai Ágnes választ várt a következőkre.

1. Mikor hozzák nyilvánosságra az Elios Innovatív Zrt. ügyleteiről szóló OLAF-jelentést?
2. Mint ahogyan Csepreghy Nándor a 4-es metró kapcsán tette, mikor áll ki állami vezető és kéri számon az Orbán-Tiborcz klán bűneit?

Lázár János nem válaszolt. Helyette a fejlesztési tárca államtitkára, Fónagy János Brüsszelt támadta. Idézzük. 

Az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba. 2014-ben is a választások előttre időzítették az ezzel kapcsolatos híreket, most ugyanezt teszik. Ezt az ügyet egyszer már kivizsgálták, most csak megismétlik a vádaskodásokat. Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos. Az Európai Bizottsággal történő tagállami egyeztetést követően a jelentését a
nyilvánosság elé fogja tárni az erre illetékes szerv.

„Ki fizeti vissza a kávé árát?”

Orbán Viktortól a kormánylapot idézve Vadai Ágnes azt kérdezte, ki fogja visszafizetni a 12 milliárd forintot, ha már a Magyar Idők cikke szerint, Tiborcz István is csak vétlen áldozata a történetnek, vagyis Simicska Lajos a jelzett időszakban őt is csak csicskáztatta, megvette.

Ha hihető ugyanis a Fidesz és a kormány G-nap utáni kommunikációja, aki Simicska Lajossal legalább egyszer találkozott, azt az oligarcha kilóra megvette (megvehette, hiszen sikerült kitömniük a zsebét adófizetői forintokkal).

Budapest, 2013. szeptember 7.
Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel (k) és férje, Tiborcz István (j) egyházi esküvője a Margit körúti ferences templomban 2013. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Burger Barna
Elios-ügy: Nagy pénzt vett ki Tiborcz, de most Simicskával fizettetnének
Orbán Viktor veje nem a papírok aláírásában, hanem a pénzfelvételben jeleskedett.

A fentiek miatt Vadai Ágnes a következő kérdésekkel fordult a kormányfőhöz.

1. Célja-e a hazai hatóságoknak elérni, hogy a szabálytalanságokért az eljárás végén ne az Elios Zrt. (Tiborcz), hanem a Közgép Zrt . (Simicska) fizessen?
2. Mekkora összeget nyert projektenként az Elios Innovatív Zrt. a közvilágítási pályáztatásokon?

Ezúttal is Fónagy János válaszolt, immár azzal is árnyalva a képet, hogy az OLAF vizsgálata a Bajnai-kormány idején elindított, később is
folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti, amiket a magyar
hatóságok, az OLAF felvetéseit is figyelembe véve, 2015-16-ban egyszer már
vizsgáltak. Ahogy a korábbi, úgy a mostani vizsgálatot is támogatják.

A magyar hatóságok az OLAF minden felvetését ki fogják vizsgálni. A kormány álláspontja világos, a szükséges eljárásokat, vizsgálatokat minden
esetben el kell végezni.

A kampánynak betudható összeesküvés-elméletekkel és a politikai haszonszerzést célzó rosszindulatú felvetésekkel a pályáztató intézményrendszernek nem feladata foglalkozni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.