Közélet

Uniós bíróság elé került a civil törvény

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány indokolatlanul beavatkozik az alapvető jogokba.

Megérkezett az Európai Unió Bíróságára az Európai Bizottság keresete a magyarországi civil szervezetek külföldről történő finanszírozásának korlátozása miatt – tájékoztatta a luxembourgi testület a 24.hu-t.

A bizottság tavaly júliusban kezdett kötelezettségszegési eljárást a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló magyar szabályozás miatt, amelynek értelmében külföldről támogatott szervezetként kell regisztrálniuk magukat azoknak a civil szervezeteknek, amelyek évente több mint 7,2 millió forintot meghaladó külföldi támogatásban részesülnek.

A bizottság szerint a magyar törvény indokolatlanul beavatkozik az alapvető jogokba, akadályozhatja a szervezeteket az adománygyűjtésben, korlátozhatja feladataik ellátását, és a szabad tőkemozgásba ütközik.

Októberben az Európai Bizottság egyhónapos határidőt szabott a magyar kormánynak, hogy összhangba hozza a törvényt az uniós előírásokkal. A határidő lejártakor a kormány közölte, hogy nem tartja be az „általánosnál rövidebb” határidőt, amit „indokolatlannak és hátrányosnak” vél, helyette a szokásos kéthónapos határidőhöz tartja magát. Völner Pál államtitkár nem felejtette el hozzátenni, hogy a kormány szerint az Európai Bizottság „Soros Györgyhöz köthető” ügyekben indított hazánk ellen eljárást.

Néhány napja a CEU-ügy kapcsán is megérkezett az Európai Bizottság keresete az uniós bíróságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik