Közélet

MSZP: Lázár a gyászolók terheivel kampányol

A párt szerint a miniszternek már lett volna bőven alkalma, hogy csökkentse a temetkezés költségeit.

Mint írtuk, Lázár János első dolga lenne, ha újra megválasztanák, hogy eltörölné azt a szabályt, amely szerint 25 év után az örökösöknek újra meg kell váltaniuk a sírhelyet. Az MSZP ezt kampányfogásnak tartja.  A párt szerint a miniszternek már lett volna bőven alkalma, hogy csökkentse a temetkezés költségeit, csak akkor nem volt kampány, így ez a probléma nem érdekelte.

Ha valóban enyhíteni akart volna a temetés költségein, akkor megszavazhatta volna 2013 júniusában az MSZP javaslatát a kegyeleti járandóság bevezetéséről.

Az MSZP szerint a javaslat valódi segítséget nyújtana a hozzátartozóknak, akiknek egyre nagyobb anyagi kihívást jelent, hogy megadják a végső tisztességet elhunyt szeretteiknek, de erre Lázár János és társai nemet mondtak. A miniszternek tavaly októberben is lett volna lehetősége támogatni a gyászolókat, amikor a szocialisták azt javasolták, hogy a temetési szolgáltatások áfáját csökkentsék 5 százalékra, de ez sem volt fontos számára.

A valódi segítség helyett olyan ötletekkel álltak elő, mint a szociális temetés. Az embertelen elképzelés szerint a hozzátartozóknak saját maguknak kellene megmosdatniuk az elhunytat, majd a szegények számára elkülönített parcellában kellene megásniuk a sírgödröt.

Lázár János és a Fidesz eddig csak annyit ért el, hogy a temetkezés költségei már sokaknak megfizethetetlen lett. Ha Lázár valóban segíteni akart volna, akkor megszavazta volna az MSZP javaslatait és nem a választások előtt tenné kampánytémává a gyászolók anyagi terheit – tudatta az ellenzéki párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik