Közélet

Karácsonyt még mindig kevesen tudják elhelyezni

Sok-sok bizonytalan és sok-sok Fidesz-fanatikus áll a rajtvonalon a választások előtt. Karácsony még mindig csak az emberek ötödének MSZP-s miniszterelnök-jelölt.

Utcahosszal vezet a Fidesz, de sok a bizonytalan – írja az ATV egy új közvélemény-kutatásról, amit az LMP megbízásából készített a Závecz Research. A január végi adatok szerint az össze megkérdezett között a Fidesz-KDNP 37 százalékot szerezne (a biztos szavazók között 57 százalékot). A Jobbik 10 (illetve 13), az MSZP 7 (illetve 12) százalékot kapna.

Parlamentbe jutna még az LMP 6 (illetve 8) és a DK 4 (illetve 5) százalékkal, míg a többi párt 1 százalék körül bukdácsol (Együtt, Párbeszéd, Liberálisok, Momentum). Amit kiemel a kutatás, hogy az ezer megkérdezett 34 százaléka bizonytalan volt vagy nem válaszolt.

Rákérdeztek még arra, tudják-e jelenleg kicsoda-micsoda Karácsony Gergely. 19 százalék szerint az MSZP és a Párbeszéd közös kormányfőjelöltje, ők helyes választ adtak. 19 százalék szerint csak az MSZP-é, 11 százalék szerint a Párbeszédé.

Érdekesség, hogy Závecz Tibor, a cég vezetője elmondta, hogy a mostani kutatás annyiból más volt, hogy csak a legutolsó kérdésük vonatkozott a pártpreferenciákra, nem úgy, mint legutóbb, amikor a Fidesz a teljes népesség 33, a biztos szavazók 50 százalékának voksára számíthatott. A Jobbik 10/16, az MSZP 8/13, a DK 5/8, az LMP 4/7 százalékon állt ekkor. Nagy változás még decemberhez képest sem történt, nem jött be Karácsony mozgósító ereje egyelőre.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik