Közélet

Százmilliárdokat pumpál a kormány Miskolcba

Az összeg jelentős részét az M30-as sztrádára költik el, ami összeköti majd Kassával a várost. Megújul a tapolcai strand és a diósgyőri vár is.

Ipari, idegenforgalmi, közbiztonsági és infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg állami forrásból a Modern városok program keretében Miskolcon és térségében, mintegy 327 milliárd forint értékben – közölte Kósa Lajos a diósgyőri várban tartott sajtótájékoztatón, hétfőn.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: elkészül Miskolctól a magyar-szlovák határig az M30-as autópálya, ami közvetlen összeköttetést jelent a város és Kassa között, miután Kassától a határig már megépült a sztráda szlovákiai szakasza. A kiemelt fontosságú, 2022-ig elkészülő gyorsforgalmú út kivitelezése 240 milliárd forintba kerül.

Milliárdokat költ majd az állam Miskolcon a tapolcai strand fejlesztésére, a diósgyőri vár rekonstrukciójának folytatására és befejezésére, ipari park kialakítására, intelligens térfigyelő kamerarendszer telepítésére, elkerülő út és közlekedési csomópont megépítésére.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester arról szólt, hogy a program rendkívüli stabilitást jelent a megyei jogú városoknak, így Miskolcnak is. A fejlesztések gyakorlatilag átölelik az egész várost. A polgármester kiemelten szólt az oktatásról, a szakképzésről, mert – mint mondta – jól képzett munkaerő kell a program elemeinek végrehajtásához, Miskolc erre is készül.

Érzik, hogy szarabb, de hogy mitől, azt nem tudják
Riport az Avasról, Miskolc rossz hírű, harmincezres lakosú lakótelepéről, ahol Orbán és Gyurcsány is megkapta a magáét.

A közbiztonságról azt mondta: Miskolc biztonságos város, de a kiépítendő, nyolcszáz kamerából álló intelligens térfigyelő-rendszer még inkább azzá teszi.

Kósa kiemelte, a Modern városok programban az országban 250 projektet támogatnak összesen 3500 milliárd forinttal, amiből – tervezésre, projekt-előkészítésre – 600 milliárdot már megkaptak az önkormányzatok. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy időarányosan jól áll a program végrehajtása, és miután a 23 megyei jogú város vonzáskörzetében több mint 6 millió ember él, így ezek a beruházások a vidéki Magyarország fejlesztését szolgálják. A tervek szerint valamennyi projekt 2022-ig elkészül. (MTI) 

(Kiemelt kép: MTI Fotó)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik