Közélet

Nem választották újra a bojlert megfújó volt fideszest Álmosdon

A függetlenként induló Tóth Sándort választották meg vasárnap a Hajdú-Bihar megyei Álmosd polgármesterének. A névjegyzékben szereplő 1426 választópolgárból 892-en szavaztak, az érvényes voksok száma 885 volt, ebből 342-t kapott Tóth Sándor. A többi független jelölt közül Demeter Csaba 71, Tóthfalusi Barnabás 117, Ari Sándor 183, Oláhné Balogh Tímea Rozália 147 szavazatot kapott

A legkevesebb szavazat – 22 darab – Köteles Istvánnak jutott, aki most függetlenként vett részt a választáson, de korábban Fidesz-KDNP színekben vezette a települést egészen addig, amíg a képviselő-testület 2016 májusában a bírósághoz nem fordult azzal, hogy

Köteles István sorozatos vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt a bíróság szüntesse meg polgármesteri tisztségét, amelyre végül 2017 októberében került sor, jogerősen.

A részleteket egy korábbi cikkünkben ismertettük, ebben többek között arról írtunk, hogy Köteles István 2015 augusztusa és 2016 januárja között másfél millió forint előleget vett fel, amelyről 2016 januárjában úgy próbált elszámolni, hogy nyolc rendezvény megtartásáról mutatott be dokumentumokat. A megrendelők és a plakátok azonban utólag készültek el, az azokon szereplő időpontokban, helyszíneken és tartalommal Álmosdon nem voltak események: így nem volt rendezvény a magyar köztársaság napja, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, a nemzeti összetartozás napja, a független Magyarország napja vagy az aradi vértanúk emléknapja alkalmából sem.

Ezen kívül Köteles nem önkormányzati rendezvényeket finanszírozott az önkormányzat pénzéből. Az elszámolásokhoz csatolt számlákon a beszerzett élelmiszer mennyisége is túlzott volt, főleg úgy, hogy a résztvevők számát a polgármester 10-50 főben adta meg. Az előleg elszámolásakor az alperes egy televízióról és egy forróvíztárolóról szóló számlát is bemutatott, amelyekről kiderült, hogy mindkettőt otthon használja.

(Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik