Belföld

Megfújta a községi bojlert a polgármester, lebukott, felmentették, de ma ismét elindul a posztért

24.hu
24.hu

2018. 01. 28. 06:47

Álmosd választ.
Korábban a témában:

Időközi polgármester-választást tartanak ma a hajdú-bihari Álmosdon.

Az előzmény:

 • Álmosd képviselő-testülete 2016 májusában fordult a bírósághoz azzal, hogy Köteles István sorozatos vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt a bíróság szüntesse meg polgármesteri tisztségét.
 • A bíróság 2016 júliusában felfüggesztette posztjáról a polgármestert, 2017 júniusában nem jogerősen, októberben pedig jogerősen megszüntette tisztségét.
 • Az ítélet szerint Köteles István 2015 augusztusa és 2016 januárja között másfél millió forint előleget vett fel. 2016 januárjában úgy próbált elszámolni, hogy nyolc rendezvény megtartásáról mutatott be dokumentumokat. A megrendelők és a plakátok azonban utólag készültek el, az azokon szereplő időpontokban, helyszíneken és tartalommal Álmosdon nem voltak események: így nem volt rendezvény a magyar köztársaság napja, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, a nemzeti összetartozás napja, a független Magyarország napja vagy az aradi vértanúk emléknapja alkalmából sem.
 • A bíróság szerint Köteles nem önkormányzati rendezvényeket finanszírozott az önkormányzat pénzéből. Az elszámolásokhoz csatolt számlákon a beszerzett élelmiszer mennyisége is túlzott volt, főleg úgy, hogy a résztvevők számát a polgármester 10-50 főben adta meg. Az előleg elszámolásakor az alperes egy televízióról és egy forróvíztárolóról szóló számlát is bemutatott, amelyekről kiderült, hogy mindkettőt otthon használja, ami viszont nem függ össze a polgármesteri munkakör ellátásával.
 • A bíróság megállapította, hogy a programokról senki nem tudott, miközben egy 1600 fős kistelepülésen általában mindenki értesül mindenről.
 • Törvényt sértett Köteles akkor is, amikor 2015 decemberében képviselő-testületi határozat nélkül vett fel nettó 293 ezer forint jutalmat.
 • A másodfokú bíróság tanácselnöke szerint, ha egy településvezető szegi meg a jogszabályokat, az különösen kifogásolható, hiszen éppen neki kellene élen járnia a törvények betartásában. A törvényszék szerint az alperes súlyos, szándékos, sorozatos, vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel.

Az elmarasztaló ítélet nem szegte kedvét a meleg vízért rajongó Kötelesnek, akit függetlenként megtalálunk a ma tartandó időközi választáson induló hét jelölt között.

Rögzítsük a másik hat kandidáns nevét is:

 • Demeter Csaba független
 • Tóthfalusi Barnabás független
 • Tóth Sándor független
 • Ari Sándor független
 • Oláhné Balogh Tímea Rozália független
 • Kozma Attila Mátyás, Magyar Munkáspárt.

A választáson 1424 helybéli jogosult voksolni, s dönteni arról, hogy a bojler-gét végleg elsöpörheti-e Kötelest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.