Közélet

Kósa magyarnak tartotta Szél tanácsadóját

Nem ismeri a nála feltárt nemzetbiztonsági kockázatot Janan Mirwais.

A Klubrádió reggeli műsorában azt mondta Szél Bernadett afgán származású tanácsadója, hogy ő sem tudja, milyen nemzetbiztonsági kockázatot tártak fel nála, ami miatt megbukott az átvilágításon. Az LMP miniszterelnök-jelöltje látta az indoklást tartalmazó dokumentumot, de neki sem árulhatja el, mert az minősített információ.

Szerinte ő nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországra, olyan  kockázati tényezők merülhettek fel, amelyek miatt a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén nem vehet részt. A kormányoldalon kifogásolt, Soros Györgyhöz kapcsolt Migszolhoz és hasonló szervezetekhez soha nem volt köze.

Szerinte a róla szóló kormánypropaganda már rasszista támadásnak minősül. Ezért vállalta a megszólalást.

A Magyar Nemzetnek is beszélt. A lapnak azt mondta, nemzetbiztonsági kockázat az állampolgárság megszerzésénél merülhet fel, Zaid Naffa ezért nem kapta meg. Ő is elfogadná, ha kockázat lenne, hogy Kabulban született, de meglepődött, mert követhető, átlátható az egész élete, családi háttere, ismerősei köre. Négyéves kora óta Magyarországon él, Afganisztánban 1990-ben járt utoljára.

Anyanyelvemként definiálom a magyart: magyarul gondolkozom, magyarul számolok, és magyarul is álmodom.

Beszél angolul, fárszi nyelven, de nem beszéli a pastu nyelvet, a másik afgán nyelvjárást. A kormány bevándorláspolitikájáról az a véleménye, hogy durván általánosító. Ezt egy debreceni fórumon Kósa Lajosnak is elmondta, aki azt válaszolta neki,

ne vedd komolyan, mert te már nem afgán vagy, hanem magyar.

Szerinte a migráció valós probléma, de a gyűlöletkampány helyett valódi szakmai megoldásokra kellett volna törekedni, a kerítést ő nem bontaná le, mert nem tartja ugyan a legelegánsabb megoldásnak, de minden állam eldöntheti, kit enged be és kit nem.

Megszólalt a szakértő, akire hivatkozva nem engednék Szél Bernadettet nemzetbiztonsági bizottsági ülésre
Olyannyira nem Soros-ügynök az afgán származású férfi, hogy Schmidt Máriának és Balog Zoltánnak is dolgozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik