Közélet

Állófogadás, Soros-könyv, személyiségfejlesztő tréning – 382 milliót költött tavaly a Fidesz

A kormánypárt frakciója 75 milliót fordított az adófizetők pénzéből ügyvédi költségekre.

Tavaly összesen 382 167 731 forintot költött az adófizetők pénzéből a Fidesz országgyűlési frakciója – írja a 168 óra, amely az Országgyűlés Hivatalától kérte ki a frakcióköltéseket.

A lap megjegyzi: a hivatal nem tüntetett fel egy több mint 68 milliós szerződést, amit még Kósa Lajos kötött frakcióvezetőként a Balásy Gyula tulajdonában lévő Lounge Design Kft-vel „online tartalmak megjelenítési és hirdetési feladatainak ellátására”, de ez is szerepel a parlament honlapján, a nyilvános szerződések listájában. Balásy cégei bonyolítják a többmilliárdos kormányzati „tájékoztató” kampányokat is.

Gulyás Gergelyt október elején nevezték ki a Fidesz-frakció vezetőjének, rá egy hónapra 6 347 460 forintért személyiségfejlesztő tréningre küldte a képviselőket és közvetlen munkatársaikat. A tréning megtartását az Independent Research Group Kft-re bízták, amelynek tulajdonosa a Fidesszel kampányszakemberként együttműködő Beke László, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester korábbi kampányfőnöke.

Ezt megelőzően, még 2017 január és március között Kósa Lajos a Freecons Global Kft-vel szerződött csapatépítő fejlesztő tréning megtartására, a képviselőcsoport mellett dolgozó apparátus számára. Azt a hvg.hu írta meg korábban, hogy a tréningek megtartásával Roboz Zsókát bízták meg, aki baráti viszonyt ápol Kósa feleségével.

A Kormányinfók első sorában ülő Breuer Péter cégével, a World B. P. I. Bt-vel tavaly januártól idén május végéig szerződött a Fidesz-frakció, külpolitikai és kommunikációs tanácsadás céljából 228 600 forintért, ami minden bizonnyal havi díjat jelent, hiszen egy évvel korábban ugyanennek a cégnek, ugyanerre a feladatra több mint 2,7 millió forintot fizettek. Habony Árpád volt feleségének cégével, a Kaminski & Buranits Kft-vel kommunikációs tanácsadásra szerződtek, 609 600 forintot feltüntetve, de korábbi megállapodások alapján ez is havidíjat takarhat.

A Pesti Srácok nevű portált fenntartó GerillaPress Kft-nek 13 millió forintot fizetett a Fidesz-frakció, amiért Huth Gergely cége ötezer darabot küldött az ufókkal is aktívan foglalkozó Andreas von Rétyi könyvéből, ami Soros Györgyöt akarja leleplezni.

Sajtó- és médiafigyelésre, illetve lapszemlékre valamivel több mint húszmillió forintért kötött szerződéseket a Fidesz-frakció, emellett 2 073 288 forintot költöttek lapelőfizetésekre. A kormánypárti képviselőcsoport ügyvédi költségeinek összértéke 75 609 705 forint volt tavaly, tanácsadókra 12 millió 725 ezer forintot költöttek.

A szeptemberi kihelyezett frakcióülésért 15 217 569 forintot fizettek a White Hotel Velencének, a Bálnában tartott „nemzeti konzultációs” kampányt záró rendezvényért pedig 10 993 341 forintért szerződtek a Rendezvényguru Kft-vel. December 12-én 9 126 919 forintért állófogadást rendeztek  a Katlan Tóni nevű helyen, aminek egyébként nincs köze Rogán Antalhoz. A Fidesz-frakció rendezvényei összesen 46 934 397 forintba kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik