Közélet

A Belügyminisztérium nem ad lakást a menekülteknek, de közreműködött benne

Sajnálják, hogy az EU pénzt ad a védelemben részesülők ellátására.

Magyarország kormánya és a Belügyminisztérium „a sajtóban megjelent hamis híresztelésekkel szemben nem biztosít lakást Magyarországon nemzetközi védelemben részesülőknek és menedékkérőknek” – közölte hétfőn a tárca.

Kifejtették: az Európai Unió Menekültügyi Migrációs és Integrációs alapja egy 2013-ban meghirdetett programon keresztül nyújtott támogatást magyarországi önkormányzatok részére, „a nemzetközi védelemben részesülő emberek szálláshelyeken kívüli lakhatási szükségleteinek felmérésére és szociális munka biztosítására”.

Nem feladatunk az Európai Uniós programok minősítése, a Belügyminisztérium a kötelezettségét teljesítette, amikor a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs alaphoz való hozzáférés feltételeit a pályázni kívánó önkormányzatok számára biztosította

– áll a közleményben.

A Magyar Nemzet nyomán megírtuk: a fővárosi önkormányzat hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei 82,5 millió forintot nyert az Európai Bizottság Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjából „Nemzetközi védelemben részesülők önálló lakhatásának segítése” című pályázatával. A projekt 25 százalékát a hazai költségvetésből fedezik, belügyminiszteri utasítás szerint 300 menekültnek és oltalmazottnak adnának lakhatási támogatást 2020. június 30-ig.

A belügyminisztériumi közlemény szerint a tárca „sajnálatosnak tartja, hogy az Európai Unió a védelemben részesülők ellátására biztosít forrást, de a határvédelmi kiadások 50%-nak megtérítésére irányuló magyar kormányzati kéréseket rendszeresen figyelmen kívül hagyja”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik