Közélet

1,1 milliárd közpénzt kap a Századvég menekültekkel kapcsolatos kutatásra

A kormányt az is érdekli, hogy milyen az idősek jövőképe, kire szavaznak és honnan tájékozódnak.

1,1 milliárd forint közpénzt kap a kormánytól a Századvég azért, hogy felmérje: mit gondolnak a többi uniós tagállam polgárai a menekültekről. Emellett 250 millióért azt kell kutatniuk, hogyan látják saját helyzetüket és jövőjüket a hazai idősek – ezt a hvg.hu írja.

Az új megbízással a 2015-ben négy évre megkötött, több mint bruttó 6 milliárd forintos tanácsadói szerződést egészítik ki. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás ajánlattételi felhívása szerint azért van erre szükség, mert „ahhoz, hogy a Magyar Kormány ebben a kiemelkedő jelentőségű társadalmi- és politikai kérdésben a megfelelő lépéseket megtehesse, elengedhetetlen szempont valamennyi Európai Uniós tagállam lakossági véleményének a megismerése, annak feltárása, hogy az uniós lakosság hogyan viszonyul a menekült-kérdéshez és annak lehetséges szabályozásához”.

Szóról szóra ugyanezzel az érveléssel 2015 végén és tavaly májusban is kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy kiegészítő szerződést a Századvéggel, mindkétszer csaknem 800 millió forint értékben, így a mostani kiegészítéssel együtt már a 9 milliárdot súrolja a Századvég által ebben a kormányzati ciklusban elnyert megbízások összege. A mostani 1,1 milliárd forintból a kormányközeli intézet az EU 28 tagállamában országonként ezer főt kérdez meg, és az eredményeket húszoldalas összefoglalóban értékeli ki.

Az időskutatásra pedig az indoklás szerint az elöregedő társadalom miatt van szüksége a kormánynak. Azt írják, több más tényező mellett az 55 év felettiek jövőképét, biztonságérzetét, az öregedéssel együtt megjelenő anyagi és egészségügyi problémáit, közéleti aktivitását, politikai kultúráját, pártpreferenciáit és médiafogyasztási szokásait vizsgálják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik