Közélet

Szijjártó Péter: Magyarországra illegális migráns nem jöhet be. Pont.

A menekültek Genfi Egyezmény alapján való befogadása, valamint a tömeges illegális bevándorlás közötti különbséget hangsúlyozta a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte:

mi egyetlenegy migránst sem engedtünk be, és egyetlenegyet sem fogunk beengedni.

Kifejtette: Magyarország minden nemzetközi megállapodást betart, ilyen a schengeni külső határok védelme és a Genfi Egyezmény is. Azok, akik oltalmazotti státuszt kaptak, a törvényeket betartva adták be kérelmüket, amit a hatóságok a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően elbíráltak. Aki oltalmazotti státuszt kapott, addig itt maradhat, amíg hazájában fenyegetettségnek van kitéve, de a veszély elmúlta után haza kell térnie – ismertette a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy mindennek semmi köze sincs a tömeges illegális bevándorláshoz, “a kettő összekeverése rendkívül hazug, tisztességtelen magatartás”, a Genfi Egyezmény ugyanis nem vonatkozik a tömeges illegális bevándorlásra, és semmi köze sincs a betelepítési kvótához sem.

A mi álláspontunk világos: mi egyetlenegy migránst sem engedtünk be, és egyetlenegyet sem fogunk beengedni, mert Magyarországra illegális migráns nem jöhet be. Pont. Ezért építettünk kerítést, ezért költöttünk egymilliárd eurót határvédelemre, és ezért ellenezzük a kvótát

– fogalmazott a miniszter.

Mint ismert, a Altusz Kristóf helyettes államtitkár  a Times of Malta című lapnak nemrég azt mondta, 1300 menekültet már befogadtunk, ezt az ő biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra.

Kicsi közép-európai ország

Szijjártó Péter a Magyar Hírlapnak beszélt arról is: komoly lehetőség kínálkozik a magyar-amerikai politikai kapcsolatok újjáépítésére. Mint mondta, eddig a kapcsolatok három pilléréből a gazdasági és a védelmi remekül működött, “a politikai viszont borzasztóan rosszul”. Most azonban Wess Mitchel személyében olyan külügyi államtitkárt neveztek ki, aki stratégiai jelentőségűnek tartja az amerikai-közép-európai kapcsolatokat.

Elmondta: washingtoni útja során többórás megbeszélést folytatott Wess Mitchellel, akivel végre valódi külügyi, kétoldalú kérdésekről tárgyaltak. “Az elmúlt nyolc évben most először éreztem azt, hogy korrektül, a kölcsönös tisztelet talaján állva, fontos partnerként tekintettek ránk, nem úgy, mint egy kicsi közép-európai országra, amelynek a képviselője kioktatásért ment Washingtonba. Ez teljesen új hozzáállás.” – mondta a külügyminiszter.

(via MTI és Magyar Hírlap)

Kiemelt kép: Budapest, 2018. január 18.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 18-án. A vállalat az intravénás készülékek új gyártási központját építi fel Gyöngyösön, a cég 30,7 milliárd forintos projektjét a kormány 6,1 milliárd forint vissza nem térítendõ készpénztámogatással segítette. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik