Közélet
Czech Prime Minister Andrej Babis (R) and Czech President Milos Zeman (L) attend the ceremony presenting the Crown of Saint Wenceslas of Bohemia prior the opening of the 'Czech Jewels' exhibition on January 15, 2018, at the Prague Castle in the Czech capital.
The crown, named after the Duke and Patron Saint Wenceslas I of the Premyslids dynasty of Bohemia, has an unusual design, with vertical fleurs-de-lis standing at the front, back and sides. Made of gold and precious stones for King Charles IV in 1347, it weights 2.475kg. Since 1867 it has been stored in the St. Vitus Cathedral of the Prague Castle. The jewels have always played an important role as a symbol of Bohemian statehood. / AFP PHOTO / Michal Cizek

Februárban másodszor is nekifutna Babis a kormányalakításnak

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 01. 18. 10:04

Andrej Babis, a legutóbbi csehországi választásokon a legtöbb mandátumot szerző ANO mozgalom vezetője azt szeretné, ha az új cseh kormányt államfőként Milos Zeman nevezné ki, még akkor is, ha elveszíti a jövő heti elnökválasztást, és a kormány február végéig megalakulna – derül ki abból az interjúból, amely csütörtökön jelent meg a Mladá Fronta Dnes című napilapban.

Babis első kormányának a parlament nem szavazott bizalmat a héten, ezért szerdán lemondott. A 200 tagú alsóházban a kabinetet csak az ANO 78 képviselője támogatta. Egyelőre nem világos, hogy az államfő mikor fogadja el hivatalosan a kormány lemondását.

Prága, 2017. október 20.
Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke egy szavazóhelyiségbe érkezik Prágában, a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Filip Singer)
Úgy távozhat a cseh kormányfő, hogy marad
Elbukta a bizalmi szavazást Andrej Babis kabinetje.

A kormányfő kijelentette, hogy kivárja Zeman döntését, és az államfőn múlik, valóban őt bízza-e meg az új kormány megalakításával. Ha azonban ezt a megbízatást megkapjuk, nem várhatunk, és mindent előre tisztáznunk kell” – jegyezte meg Babis. Milos Zeman elnöki mandátuma március 8-án jár le. Az államfő már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a második kormányalakítási kísérlettel ismét Babist bízza meg, de az a feltétele, hogy Babisnak előre biztosítania kell, hogy kormánya bizalmat kap a parlamentben.

Az ANO képviselői már szerdán megkezdték tárgyalásaikat a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD), amely hajlandónak mutatkozik kormánykoalícióra lépni az ANO-val. Csütörtökön az ANO a radikális jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal tárgyal, majd a jövő hét elején Cseh és Morvaország Kommunista Pártjával (KSCM).

Babis azt mondta, sietni fog a kormányalakítással. „Nehéz megmondani, mikor, talán február végére megalakulhatna az új kormány” – mondta. Az interjúban elismerte: ha Zeman veszít, és Jirí Drahos lesz az új cseh államfő, akkor nem valószínű, hogy ő kapna újra kormányalakítási megbízatást.

Destabilizálódhatna a helyzet, és válság alakulhatna ki

– állította az ANO multimilliárdos vezetője. „Nem tudom, milyen álláspontra helyezkedne a mozgalom (ANO), ha Drahos azt mondaná, hogy ne én legyek a kormányfő” – mondta, hozzátéve, hogy ez valóban politikai válságot eredményezhetne.

Kérdésre válaszolva, kit javasolna a mozgalom kormányfőnek, ha az ő személye elfogadhatatlan lenne az államfő számára, Babis azt mondta, hogy az ANO-ban sok tehetséges ember van, de senki sem akar miniszterelnök lenni.

A cseh rendőrség szeptemberben büntetőjogi eljárást indított Andrej Babis ellen az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Ez a legfőbb oka annak, hogy a cseh parlamenti pártok többsége számára Babis személye elfogadhatatlan. A politikus-üzletember tagadja, hogy csalást követett el, és a héten maga kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

Kiemelt kép: Milos Zeman és Andrej Babis. AFP PHOTO / Michal Cizek

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.