Közélet

Dobrev Klára nyilvánosságra hozta a Czeglédy cégének adott kölcsön részleteit

Miután pénteken kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti szerve vizsgálatot indított a Gyurcsány Ferenc és felesége érdekeltségében álló Altus Portfólió Kft. állítólagos tiltott hitelezési tevékenysége ügyében, Dobrev Klára a Facebookon nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyet még tavaly ősszel írt az MNB-nek. Akkor, amikor Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő azt mondta, hogy a jegybankhoz fordul, mert az Altus legalább kétszer nagy összegű kölcsönt nyújtott a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő által irányított Human Operator Zrt.-nek.

Dobrev a novemberi keltezésű levélben azt írta: az Altus pénzügyi befektetések kezelésével foglalkozik, nem pénzkölcsön nyújtásával, „és különösen nem pénzkölcsön üzletszerű nyújtásával”. Hozzátette, hogy a családja eddig is jelentős összegeket fordított nehéz helyzetű emberek megsegítésére, az elmúlt másfél évben mindössze annyi történt, hogy egyes részesedések eladását követően a korábbinál több pénzük lett, amelyről az ismerősök és barátok értesültek,

akiknek egy szűk köre átmeneti fizetési gondjai megoldása érdekében azzal fordultak hozzánk, hogy most nekik is segítsünk.

Ez azonban a társaság fő tevékenységére nem volt érdemi hatással: „a kölcsön nyújtás célja minden esetben segítség volt”, a behajtás érdekében nem tettek lépéseket, egyedül a Humán Operator Zrt.-nek nyújtott kölcsönszerződés tartalmaz biztosítékot.

A levélben Dobrev tételesen felsorolja az Altus által nyújtott kölcsönöket, de a neveket kitakarták. A tételek között szerepel egy 5 milliós összeg egy régi családi barát lakáshelyzetének rendezésére (visszafizették), egy súlyos beteg személynek 3 milliós kölcsön (visszafizették, kamatokkal), egy volt miniszterelnökségi dolgozónak 8,5 millió forint.

Czeglédy Csaba cége, a Humán Operátor egy 80 millió, egy 90 millió és egy 35 millió forintos kölcsönt kapott. Mivel nagy összegről volt szó, az Altusnak lekötött befektetéseket kellett feltörnie hozzá. Az iroda az első két kölcsönt teljes egészében visszafizette, a harmadikat a büntetőeljárás miatt csak részben tudta törleszteni Czeglédy. 

A Demokratikus Koalíció szintén kapott kölcsönt három alkalommal, összesen 85 millió forint értékben, azokat 2018. augusztus végéig kell visszafizetni.

Ha politikát csinálnak, akkor csináljunk politikát. Itt a válaszlevelem még novemberből Matolcsyéknak. "Ezért aztán…

Közzétette: Klára Dobrev – 2018. január 19.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik