Közélet
woman hand cross on the book in window background

Ha árulkodni mersz bárkinek, azt bántani fogom

Megrázó történettel indult az az új szivárogtató oldal, amelynek célja, hogy elősegítse a különféle vallási felekezetek átláthatóbb működését. Az első, általuk nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a Jehova Tanúinak egyik amerikai közösségében az elöljárók tudtak a rendszeres családon belüli nemi erőszakról, de hosszú évekig eltitkolták azt.

Több éven keresztül zaklatta szexuálisan két lányát egy férfi az Amerikai Egyesült Államokban, a Jehova Tanúi egyik közösségében. Az idősebb lány 5 éves volt, amikor 1974-ben az apja elkezdett erőszakoskodni vele. A fiatalabb lány molesztálása 3 éves korában kezdődött. Az erőszak és a zaklatás addig tartott, amíg mindkét lány el nem költözött otthonról. Egy január elején nyilvánosságra került iratcsomag szerint a zaklatásról tudtak a vallási közösség elöljárói, ám nem tettek semmit.

Sőt, az egyik levélben azt is írták, hogy attól tartottak, hogy a feltételezett elkövető jogai sérülnének, ha nyilvánosságra kerülne az ügy.

A nemrég indult FaithLeaks nevű honlap a Jehova Tanúival kapcsolatos dossziéban 69 oldalnyi dokumentumot hozott nyilvánosságra. Ebből rögtön az első az a levél, amelyből több részlet is kiderül a két lány ellen elkövetett borzalmakról. Miután az idősebb lány felvette a kapcsolatot az egyházi vezetőkkel, egy konferenciahívás keretében meséltették el vele a történetét. A levélben erről azt írták:

Bár az alany nagyon érzékeny volt, és időnként nehéz volt vele beszélni, amit elmondott az logikusnak és racionálisnak tűnt.

A nő elmesélte, hogy gyerekkorában az apja rendszeresen érzelmi és fizikai erőszaknak vetette alá, a sérüléseit kórházban kellett kezelni, és a tanárok is észrevették. Amikor az iskolában a sérülésekről kérdezték, hazudott arról, hogy hogyan keletkeztek, az apja pedig mindig ragaszkodott ahhoz, hogy jelen legyen ezeken a megbeszéléseken.

A szexuális bántalmazások során behatolás nem történt, de a férfi gyakran fogdosta a lányát. Rendszeresen „megvizsgálta” azt is, hogy a kislány nem végzett-e önkielégítést éjszaka, és hogy azt megakadályozza, kikötözte az ágyhoz. Ekkor a lány még csak 5 éves volt.

A jelek szerint a nő édesanyja tudott arról, hogy a férje veri a gyerekeket, a molesztálásról azonban nem. A levél feltételezése szerint a férfi valószínűleg a feleségével is erőszakoskodott és őt is félelemben tartotta. A nő 18 évesen költözött el otthonról, amikor férjhez ment. A gyerekkorában elszenvedett zaklatás kihatott a férjével folytatott szexuális életére is.

Jehova tanúinak székháza New Yorkban Fotó: Wikipedia

Szófogadó gyermekek

Az egyházi elöljárók beszéltek a nő húgával is, aki szintén beszámolt a verésekről. Ő azt is elmondta, hogy az apa sokszor a Bibliára hivatkozott. A kisebbik lányt hároméves korában molesztálta először az apa, és nyolcéves volt, amikor először megerőszakolta. Ezt négy éven keresztül folytatta. Az aktusok után az apa leült az ágyra, és sírva imádkozott a lányával.

Ti gyermekek, szót fogadjatok a ti szüleiteknek mindenben; mert ez kedves az Úrnak. (Kolossébeliekhez írt levél 3:20)

A lány nővére ekkor még nem tudott arról, hogy a húga min megy keresztül, és az apa meg is fenyegette a kisebbik lányt, hogy ha akár a nővérének, akár az anyjának elmondja, akkor valamelyiküknek bántódása esik. A levél keletkezésének idején, 1999-ben még mindig attól tartott a lány, hogy az apja megöli valamelyik családtagját, ha kiderül, hogy bárkinek beszélt a molesztálásról. A helyzetet bonyolította, hogy az apa maga is a helyi közösség vezetőségébe tartozott, így félő volt, hogy ez egyfajta védettséget biztosít neki.

Ti gyermekek szót fogadjatok a ti szüleiteknek az Úrban; mert ez az igaz. (Efézusbeliekhez írt levél 6:01)

A Gizmodo hosszabb cikkben elemezte a dokumentumokat, amelyekből az is kiderült, hogy ugyan a férfit kizárták az egyházból, mert elismerte, hogy fogdosta az egyik lányt, de egy évvel később visszatérhetett. Ráadásul az elöljáróknak nem tetszett, hogy az egyik áldozat és annak férje a világi igazságszolgáltatás, vagyis bíróság elé viszik az ügyet. A hagyományos, egyházon belüli eljáráshoz szükség lett volna arra, hogy az állítólagos elkövetőt szembesítsék az áldozatokkal, ők azonban erre nem vállalkoztak.

A hírportál megkereste a Jehova Tanúit is, hogy kommentálja a dokumentumokat, választ azonban nem kapott, ahogy arra sem, hogy valóban gyermekek elleni erőszakról van-e bennük szó. Az viszont kiderült, hogy az egyház napi 4000 dolláros büntetést sem sajnálva tartja vissza a bíróságtól az ominózus papírokat.

A picture shows the newly restored sculpture by Italian artist Gian Lorenzo Bernini "The Ecstasy of Saint Teresa" unveiled in the Cornaro Chapel of Santa Maria della Vittoria church on November 26, 2015 in Rome.  AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Szex, erőszak, gyilkosság – egy apácazárda botrányos krónikája
Ma már nyoma sincs annak a római zárdának, ahol a XIX. század közepén világi mércével nézve is súlyos bűncselekményeket követtek el.

Átlátható hit

Nem ez az első eset, hogy a Jehova Tanúinál hasonló esetre derült fény. A Center for Investigative Reporting 2015-ben jelentetett meg egy cikksorozatot arról, hogy az egyház hogyan titkolta el a visszaéléseket. A vezetőség arra utasította az egyes közösségi elöljárókat, hogy titkolják el a gyermekmolesztálási ügyeket a hatóságok és a közösség tagjai elől. Ilyen volt Debbie McDaniel esete is, aki kislányként maga is nemi erőszak áldozata lett, és akit azért raktak ki az egyházból, mert kiderült, hogy leszbikus.

A Faith Leaks azt szeretné elérni, hogy az egyházak ne titkolhassák el az efféle botrányos ügyeket.  A honlap a Wikileakshez hasonló szivárogtatóportálként fog működni, ám az üzemeltetői odafigyelnek arra, hogy milyen anyagok kerüljenek ki, például az áldozatok esetében kitakarják a neveket. A fenti eset is jól példázza azt, hogy nagy szükség van a platformra.

Ryan McKnight, az oldal egyik alapítója azt mondta Gizmodónak, hogy három területen szeretnék rákényszeríteni a nagyobb átláthatóságra a különféle vallási felekezeteket: pénzügyek, szervezeti szabályzat és eljárások, feltételezett szexuális visszaélések kezelése. Az oldal készítői azt ígérik, hogy a jehovás szivárogtatás csak az első, és hamarosan további dokumentumokkal jelentkeznek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.