Közélet

Ha árulkodni mersz bárkinek, azt bántani fogom

Megrázó történettel indult az az új szivárogtató oldal, amelynek célja, hogy elősegítse a különféle vallási felekezetek átláthatóbb működését. Az első, általuk nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a Jehova Tanúinak egyik amerikai közösségében az elöljárók tudtak a rendszeres családon belüli nemi erőszakról, de hosszú évekig eltitkolták azt.

Több éven keresztül zaklatta szexuálisan két lányát egy férfi az Amerikai Egyesült Államokban, a Jehova Tanúi egyik közösségében. Az idősebb lány 5 éves volt, amikor 1974-ben az apja elkezdett erőszakoskodni vele. A fiatalabb lány molesztálása 3 éves korában kezdődött. Az erőszak és a zaklatás addig tartott, amíg mindkét lány el nem költözött otthonról. Egy január elején nyilvánosságra került iratcsomag szerint a zaklatásról tudtak a vallási közösség elöljárói, ám nem tettek semmit.

Sőt, az egyik levélben azt is írták, hogy attól tartottak, hogy a feltételezett elkövető jogai sérülnének, ha nyilvánosságra kerülne az ügy.

A nemrég indult FaithLeaks nevű honlap a Jehova Tanúival kapcsolatos dossziéban 69 oldalnyi dokumentumot hozott nyilvánosságra. Ebből rögtön az első az a levél, amelyből több részlet is kiderül a két lány ellen elkövetett borzalmakról. Miután az idősebb lány felvette a kapcsolatot az egyházi vezetőkkel, egy konferenciahívás keretében meséltették el vele a történetét. A levélben erről azt írták:

Bár az alany nagyon érzékeny volt, és időnként nehéz volt vele beszélni, amit elmondott az logikusnak és racionálisnak tűnt.

A nő elmesélte, hogy gyerekkorában az apja rendszeresen érzelmi és fizikai erőszaknak vetette alá, a sérüléseit kórházban kellett kezelni, és a tanárok is észrevették. Amikor az iskolában a sérülésekről kérdezték, hazudott arról, hogy hogyan keletkeztek, az apja pedig mindig ragaszkodott ahhoz, hogy jelen legyen ezeken a megbeszéléseken.

A szexuális bántalmazások során behatolás nem történt, de a férfi gyakran fogdosta a lányát. Rendszeresen „megvizsgálta” azt is, hogy a kislány nem végzett-e önkielégítést éjszaka, és hogy azt megakadályozza, kikötözte az ágyhoz. Ekkor a lány még csak 5 éves volt.

A jelek szerint a nő édesanyja tudott arról, hogy a férje veri a gyerekeket, a molesztálásról azonban nem. A levél feltételezése szerint a férfi valószínűleg a feleségével is erőszakoskodott és őt is félelemben tartotta. A nő 18 évesen költözött el otthonról, amikor férjhez ment. A gyerekkorában elszenvedett zaklatás kihatott a férjével folytatott szexuális életére is.

Jehova tanúinak székháza New Yorkban Fotó: Wikipedia

Szófogadó gyermekek

Az egyházi elöljárók beszéltek a nő húgával is, aki szintén beszámolt a verésekről. Ő azt is elmondta, hogy az apa sokszor a Bibliára hivatkozott. A kisebbik lányt hároméves korában molesztálta először az apa, és nyolcéves volt, amikor először megerőszakolta. Ezt négy éven keresztül folytatta. Az aktusok után az apa leült az ágyra, és sírva imádkozott a lányával.

Ti gyermekek, szót fogadjatok a ti szüleiteknek mindenben; mert ez kedves az Úrnak. (Kolossébeliekhez írt levél 3:20)

A lány nővére ekkor még nem tudott arról, hogy a húga min megy keresztül, és az apa meg is fenyegette a kisebbik lányt, hogy ha akár a nővérének, akár az anyjának elmondja, akkor valamelyiküknek bántódása esik. A levél keletkezésének idején, 1999-ben még mindig attól tartott a lány, hogy az apja megöli valamelyik családtagját, ha kiderül, hogy bárkinek beszélt a molesztálásról. A helyzetet bonyolította, hogy az apa maga is a helyi közösség vezetőségébe tartozott, így félő volt, hogy ez egyfajta védettséget biztosít neki.

Ti gyermekek szót fogadjatok a ti szüleiteknek az Úrban; mert ez az igaz. (Efézusbeliekhez írt levél 6:01)

A Gizmodo hosszabb cikkben elemezte a dokumentumokat, amelyekből az is kiderült, hogy ugyan a férfit kizárták az egyházból, mert elismerte, hogy fogdosta az egyik lányt, de egy évvel később visszatérhetett. Ráadásul az elöljáróknak nem tetszett, hogy az egyik áldozat és annak férje a világi igazságszolgáltatás, vagyis bíróság elé viszik az ügyet. A hagyományos, egyházon belüli eljáráshoz szükség lett volna arra, hogy az állítólagos elkövetőt szembesítsék az áldozatokkal, ők azonban erre nem vállalkoztak.

A hírportál megkereste a Jehova Tanúit is, hogy kommentálja a dokumentumokat, választ azonban nem kapott, ahogy arra sem, hogy valóban gyermekek elleni erőszakról van-e bennük szó. Az viszont kiderült, hogy az egyház napi 4000 dolláros büntetést sem sajnálva tartja vissza a bíróságtól az ominózus papírokat.

Szex, erőszak, gyilkosság – egy apácazárda botrányos krónikája
Ma már nyoma sincs annak a római zárdának, ahol a XIX. század közepén világi mércével nézve is súlyos bűncselekményeket követtek el.

Átlátható hit

Nem ez az első eset, hogy a Jehova Tanúinál hasonló esetre derült fény. A Center for Investigative Reporting 2015-ben jelentetett meg egy cikksorozatot arról, hogy az egyház hogyan titkolta el a visszaéléseket. A vezetőség arra utasította az egyes közösségi elöljárókat, hogy titkolják el a gyermekmolesztálási ügyeket a hatóságok és a közösség tagjai elől. Ilyen volt Debbie McDaniel esete is, aki kislányként maga is nemi erőszak áldozata lett, és akit azért raktak ki az egyházból, mert kiderült, hogy leszbikus.

A Faith Leaks azt szeretné elérni, hogy az egyházak ne titkolhassák el az efféle botrányos ügyeket.  A honlap a Wikileakshez hasonló szivárogtatóportálként fog működni, ám az üzemeltetői odafigyelnek arra, hogy milyen anyagok kerüljenek ki, például az áldozatok esetében kitakarják a neveket. A fenti eset is jól példázza azt, hogy nagy szükség van a platformra.

Ryan McKnight, az oldal egyik alapítója azt mondta Gizmodónak, hogy három területen szeretnék rákényszeríteni a nagyobb átláthatóságra a különféle vallási felekezeteket: pénzügyek, szervezeti szabályzat és eljárások, feltételezett szexuális visszaélések kezelése. Az oldal készítői azt ígérik, hogy a jehovás szivárogtatás csak az első, és hamarosan további dokumentumokkal jelentkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik