Nagyvilág

Újra szükség lenne a Szabad Európa Rádióra?

A demokrácia védelmében szükség lenne a Szabad Európa Rádió majdnem húsz éve véget ért magyar nyelvű adására.

“A nyugati stílusú, pluralista demokrácia bukásával itt az ideje a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű műsorsugárzása visszaállításának” – írta a The Washington Post hétfői számában megjelent közös írásában Mark Palmer volt amerikai nagykövet, Haraszti Miklós író, az EBESZ volt sajtószabadság-képviselője és Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora.

A három szerző három okot sorol fel az 1993-ban megszüntetett magyar adás visszaállításának indoklásaként. Szerintük Magyarországon jelenleg megszűnt a médiaszabadság, amely “minden más szabadságjog gyökere és legfinomabb gyümölcse”.

Másrészt úgy látják: Európa elmúlt századának egyik tanulsága, hogy a “nacionalista kormányok műsorsugárzási monopóliuma nemzetközi feszültséghez vezetett”, s Orbán Viktor “antidemokratikus intézkedései” arra bátoríthatják a szomszédos Szlovákia és Románia vezetőit, hogy utánozzák az idegenellenes érzelmek és a szabad vitának a közösségi rádióban való elutasításának kombinációját.

Harmadrészt úgy látják, hogy az Egyesült Államok elleni legújabb orosz és magyar támadások közötti hasonlóságok alapján Magyarország lehet Putyin alkotmányos diktatúrájának első ideológiai előretolt állása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik