Közélet választás 2018
Szászfenes, 2017. október 1.
Orbán Viktor miniszterelnök távozik az erdélyi Szászfenes református templomának avatóünnepségéről 2017. október 1-jén.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kérjük, maradjanak józanok! – üzeni a református egyház az áprilisi választásra

24.hu
24.hu

2018. 01. 17. 15:39

Állásfoglalást adott ki a Magyarországi Református Egyház, és minden magyart arra buzdítanak, hogy menjen el április 8-án szavazni, de olyan pártra ne adja a voksát, amelyik megkérdőjelezi a parlamentáris demokrácia alapértékeit, és társadalmi békétlenséget szít.

A lelkészeknek is üzennek: azt kérik, hogy ne tegyék a templomokat és az iskolákat megengedhetetlen hangnemű politikai kampány színtereivé.

Vasárnap a hódmezővásárhelyi katolikus templomban nyíltan beállt a Fidesz mögé a plébános. A mise végén Németh László plébános az előzetes ígéretének megfelelően a Fidesz támogatására szólította fel a híveit, a plébánia világi vezetője, Márki-Zay Péter helyett, aki független jelöltként indul a fideszes jelölttel szemben.

A református egyház most ezeket kéri:

  • Kérjük, menjenek el szavazni! A Magyarországi Református Egyház arra buzdítja tagjait és minden jóakaratú magyart, hogy 2018. április 8-án éljenek választójogukkal és szavazatukkal járuljanak hozzá Magyarország jövőjének alakításához. A választójog nem volt mindig természetes, fontos értéknek tartjuk, hogy demokratikus országban élhetünk. Örömmel üdvözöljük, hogy külhoni magyarok is élhetnek választójogukkal.
  • Kérjük, hogy megfontoltan döntsenek! Ismerjék meg a politikai pártok és jelöltjeik programját, és vessék össze azokat a keresztyén hitből fakadó értékekkel, valamint a református egyház által képviselt evangéliumi tanítással. Ne felejtsék, hogy keresztyén értékeinket a mai Európában folyamatos támadások érik.
  • Kérjük, hogy a békességet támogassák! Arra biztatunk, hogy ne támogassanak olyan programot, mely megkérdőjelezi a parlamentáris demokrácia alapértékeit és társadalmi békétlenséget szít, mert csak így őrizhetjük meg mindazt, amit az elmúlt évtizedekben elértünk.
  • Kérjük, maradjanak józanok! Kérjük, hogy a kampányidőszakban őrizzék meg egyházunk jó rendjét és méltóságát, szem előtt tartva, hogy a Magyarországi Református Egyház templomai, iskolái, intézményei ne váljanak megengedhetetlen hangnemű politikai kampány színtereivé. Á
  • Állásfoglalás közéleti kérdésekben: egyházunk tagjai magyar állampolgárok, akiknek joguk van kifejezni álláspontjukat a közélet és a politika területén is. Az egyházunk tanításából fakadó értékeket mindig szabadon képviseljük – beleértve a kampányidőszakot is –, és adott esetben egyházunk állást foglal közéleti kérdésekben is.
  • Önmérsékletre buzdítunk. Kérjük a politikusokat, hogy a társadalmi béke megőrzése érdekében kampányukban gyakoroljanak önmérsékletet és törekedjenek arra, hogy a választási küzdelem a közjó érdekében megfogalmazott politikai programok versengésében dőljön el. Kérjük, ne gyalázzák a másikat!

Kiemelt kép: Szászfenes, 2017. október 1.
Orbán Viktor miniszterelnök távozik az erdélyi Szászfenes református templomának avatóünnepségéről 2017. október 1-jén.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.