Közélet

Czeglédy-ügy: helyreigazít a TV2, nem tudni, mennyi a panaszos

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 01. 17. 13:29

Régóta vár Czeglédy Csaba ügyvédje a válaszra, de a diákokat képviselő kollégája nem árulja el, mennyire valósak a meghatalmazásai.
Korábban a témában:

Helyreigazításra kényszerült a TV2 egy Czeglédy Csaba ügyében készült riport miatt – tudta meg a 24.hu Litresits Andrástól, Czeglédy ügyvédjétől. A helyreigazítás egy novemberi riportra vonatkozik, amiben valótlanul adták meg, hogy felnőttek dolgoztak diákok helyett a Czeglédy vezette Human Operator Zrt.-nél, illetve hogy összefüggés lenne egy Facebook-csoport létszáma és a ki nem fizetett diákok száma között. Így hangzik a helyreigazítás:

2017. november 24. napján a TV2 televíziós csatorna Tények című hírműsorában „Meghallgatták Dobrev Klárát” című médiatartalmunkban valótlanul állítottuk, hogy a dr. Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-nél és kapcsolódó vállalkozásoknál diákok nevén felnőttek dolgoztak, így kerülve ki a járulékfizetési kötelezettséget, továbbá azt a való tényt, hogy majdnem 900-an vannak az „I love Diákmunka – fizetés nélkül maradtunk” facebook-csoportban, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy majdnem 900 ember maradt fizetés nélkül.

Ez csak az egyik része az ügynek. A másik, hogy Fiák István, a Czeglédy diákmunkás szövetkezeteinek diák károsultjait képviselő ügyvéd augusztus 31-én még 16 fő károsultról írt egy levélben (szemben a fenti 900-zal), november 15-én pedig 51 darab meghatalmazást csatolt a Fővárosi Törvényszékre. Ezeket a bíróság visszaküldte, így Litresits és védence nem ismerhették meg azokat, még kifejezett írásbeli felszólítás ellenére sem. Mindenesetre a TV2 elleni per november 22-i jegyzőkönyvében ez áll:

Az eljáró bíró tájékoztatja a feleket, hogy dr. Fiák István a feleknek megküldött nyilatkozata mellé csatolt összesen 51 db eredeti ügyvédi meghatalmazást, amely különböző magánszemélyektől származik. Mind az 51 db dr. Fiák István ügyvédet mint a Fiák István Ügyvédi Iroda tagját bízza meg az adott magánszemélynek az Idehaza Iskolaszövetkezettel szembeni követelése behajtásával.

Forrásunk nyomatékosította, Fiák hónapok óta nem válaszol semmire: nem küldte meg az ügyvédi meghatalmazásait, a követeléseket igazoló iratokat, válaszlevelet sem írt. Mindezek miatt kérdéses a meghatalmazások kárrendezési jogosultsága, illetve igénye, főleg hogy

a NAV június 13-i számlazárolása után sajtóhírek alapján a konkrét, tényleges foglalkoztatók az érintett diákok részére kifizették a NAV számlazárolás miatt elmaradt béreket.

A gyanú szerint a Czeglédy vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Humán Operátor Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével a diákmunka közvetítése után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

(Kiemelt kép: MTI / Bugány János)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.