Közélet

Czeglédy-ügy: helyreigazít a TV2, nem tudni, mennyi a panaszos

Régóta vár Czeglédy Csaba ügyvédje a válaszra, de a diákokat képviselő kollégája nem árulja el, mennyire valósak a meghatalmazásai.

Helyreigazításra kényszerült a TV2 egy Czeglédy Csaba ügyében készült riport miatt – tudta meg a 24.hu Litresits Andrástól, Czeglédy ügyvédjétől. A helyreigazítás egy novemberi riportra vonatkozik, amiben valótlanul adták meg, hogy felnőttek dolgoztak diákok helyett a Czeglédy vezette Human Operator Zrt.-nél, illetve hogy összefüggés lenne egy Facebook-csoport létszáma és a ki nem fizetett diákok száma között. Így hangzik a helyreigazítás:

2017. november 24. napján a TV2 televíziós csatorna Tények című hírműsorában „Meghallgatták Dobrev Klárát” című médiatartalmunkban valótlanul állítottuk, hogy a dr. Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-nél és kapcsolódó vállalkozásoknál diákok nevén felnőttek dolgoztak, így kerülve ki a járulékfizetési kötelezettséget, továbbá azt a való tényt, hogy majdnem 900-an vannak az „I love Diákmunka – fizetés nélkül maradtunk” facebook-csoportban, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy majdnem 900 ember maradt fizetés nélkül.

Ez csak az egyik része az ügynek. A másik, hogy Fiák István, a Czeglédy diákmunkás szövetkezeteinek diák károsultjait képviselő ügyvéd augusztus 31-én még 16 fő károsultról írt egy levélben (szemben a fenti 900-zal), november 15-én pedig 51 darab meghatalmazást csatolt a Fővárosi Törvényszékre. Ezeket a bíróság visszaküldte, így Litresits és védence nem ismerhették meg azokat, még kifejezett írásbeli felszólítás ellenére sem. Mindenesetre a TV2 elleni per november 22-i jegyzőkönyvében ez áll:

Az eljáró bíró tájékoztatja a feleket, hogy dr. Fiák István a feleknek megküldött nyilatkozata mellé csatolt összesen 51 db eredeti ügyvédi meghatalmazást, amely különböző magánszemélyektől származik. Mind az 51 db dr. Fiák István ügyvédet mint a Fiák István Ügyvédi Iroda tagját bízza meg az adott magánszemélynek az Idehaza Iskolaszövetkezettel szembeni követelése behajtásával.

Forrásunk nyomatékosította, Fiák hónapok óta nem válaszol semmire: nem küldte meg az ügyvédi meghatalmazásait, a követeléseket igazoló iratokat, válaszlevelet sem írt. Mindezek miatt kérdéses a meghatalmazások kárrendezési jogosultsága, illetve igénye, főleg hogy

a NAV június 13-i számlazárolása után sajtóhírek alapján a konkrét, tényleges foglalkoztatók az érintett diákok részére kifizették a NAV számlazárolás miatt elmaradt béreket.

A gyanú szerint a Czeglédy vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Humán Operátor Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével a diákmunka közvetítése után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

(Kiemelt kép: MTI / Bugány János)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik