Közélet

Uniós forrásokból gazdagodott Mészáros Lőrinc

Orbán szerint nem az EU-s támogatások pörgetik a magyar gazdaságot.

2010-től 2017 végéig összesen 476 milliárd forint értékű tendert nyertek el a Mészáros Lőrinc és rokonsága érdekeltségébe tartozó cégek – írja az Átlátszó. Ebből 396 milliárd forint, vagyis 83 százalék európai uniós forrás volt, miközben Orbán Viktor folyamatosan az EU ellen kampányolt, és azt hangoztatta, hogy nem az uniós támogatások pörgetik a magyar gazdaságot.

Bár a felcsúti polgármesternek a Heti Válasz szerint már 203 cége van, abból csak néhány indul közbeszerzéseken. A portál az összesítésbe belevette azokat a vállalkozásokat is, amelyek Mészáros gyerekei, veje és testvére tulajdonában vannak.

Kilenc Mészáros-érdekeltség – a Mészáros és Mészáros Kft., az R-Kord Kft., az Euro Generál Zrt., a Mediaworks Zrt., a CLH Klímaszerviz Kft., a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., az Agro-Felcsút, a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Homlok Zrt. hét év alatt összesen 83 közbeszerzést nyert el. Mindössze 48 volt ebből nyílt eljárás, ahol elvileg bárki pályázhatott, a többi esetben különböző indokra hivatkozva mellőzték a szabad versenyt.

A megbízások nagy részét nem egyedül, hanem más vállalkozásokkal együttműködve nyerték el a Mészáros-család cégei. Ennek oka az lehet, hogy a közbeszerzési piacra belépő új cégeknek nem volt meg a referenciája, illetve technikai és személyi felkészültsége ahhoz, hogy társ nélkül dolgozzanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik