Közélet
Generated by  IJG JPEG Library

Trump: Én vagyok a legkevésbé rasszista ember

24.hu
24.hu

2018. 01. 15. 07:17

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este kijelentette, hogy ő a legkevésbé rasszista ember, és egyúttal ismét nyitva hagyta az utat a fiatal illegális bevándorlókat a kitoloncolástól védő program előtt.

Az elnök a floridai West Palm Beachen lévő golfklubjában fogadta vacsorán Kevin McCarthyt, a republikánusok képviselőházi csoportjának vezetőjét, és előtte beszélgetett röviden újságírókkal.

Az egyik riporter azt kérdezte tőle, hogy rasszista-e, mire Trump rávágta:

Nem! Nem vagyok rasszista. Én vagyok a legkevésbé rasszista ember, akit valaha is meginterjúvolhatott.

Ez volt az első alkalom, hogy az elnök közvetlenül reagált az őt érő vádakra, amelyek azután fogalmazódtak meg, hogy csütörtökön a bevándorlás reformjáról a Fehér Házban törvényhozókkal tartott egyeztetésen a Haitiból, Salvadorból és afrikai országokból érkező bevándorlók szülőföldjét pöcegödör országoknak nevezte.

Egy nappal később Trump közleményben cáfolta, hogy a vitatott szavak elhangzottak volna, vasárnap pedig a délelőtti televíziós politikai vitaműsorokban három republikánus politikus is az elnök mellé állt, a kiszivárogtató Durbin szenátort vádolva meg azzal, hogy elferdítette az elhangzottakat.

West Palm Beachen Donald Trump azt is hangsúlyozta: készen áll, akarja és képes is arra, hogy megállapodást hozzon tető alá az úgynevezett DACA-program értelmében védettséget élvező fiatal illegális bevándorlók ügyében.

A DACA-programot 2015-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama rendeleti úton hívta életre, s az a célja, hogy megvédje a kitoloncolástól a kisgyermekként illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett, majd ott felnőtt fiatalokat. Mintegy 800 ezer, elsősorban közép- és dél-amerikai fiatalról van szó, akiket az amerikai közéletben álmodozók nemzedékének is neveznek. Trump tavaly bejelentette: 2018 márciusáig ad időt a kongresszusnak arra, hogy átfogó bevándorlási reformot dolgozzon ki, s ennek keretében rendezze a program által védettek helyzetét is. Ha nem sikerül 2018 márciusáig kidolgozni az átfogó reformot, akkor – fogalmazott Trump – megszünteti a DACA-t.

Vasárnap reggel az elnök még azt írta mikroblog-bejegyzésében, hogy a DACA valószínűleg halott,  mert meglátása szerint a demokraták nem akarnak érdemben tárgyalni róla.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.