Közélet

Elszabadultak az indulatok Athénban

Könnygázt és villanógránátokat vetettek  be a rendőrök a görög parlament épülete előtt hétfőn, mert a békésen tüntetők tízezres tömegéből mintegy száz radikális baloldali vált ki és Molotov-koktélokkal, festékkel töltött zacskókkal és kövekkel dobálta meg őket - számolt be a görög televízió a történtekről.

Görögországban a sztrájktörvény tervezett szigorítása ellen vonultak az utcákra az emberek. Sok munkavállaló egyébként részt vett a hétfőre meghirdetett egésznapos sztrájkban. A munkabeszüntetés többek között a tömegközlekedést és a légi forgalmat is érintette. Athénban egész napra leállt a tömegközlekedés, és részben a belföldi légiközlekedés.

Az athéni törvényhozás időközben elfogadta a válságellenes program keretében az újabb megszorításokat tartalmazó törvénymódosítást, amelynek értelmében a sztrájkjogot is korlátoznák.

Fotó: Europress/AFP/Louisa Gouliamaki

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő hétfőn arról biztosított,  hogy az utolsó ilyen jellegű intézkedésekről van szó. Mint mondta, Görögország egy hajszálnyira van attól, hogy megszabaduljon a nemzetközi pénzügyi gyámság alól.

Ciprasz korábban ismételten hangsúlyozta, hogy végrehajtják a reformcsomagot. Az athéni vezetés reményei szerint ugyanis Görögország 2018 augusztusától, a mostani válságellenes program lezárultával ismét önállóan juthat kölcsönhöz a nemzetközi pénzpiacokon.

Kiemelt kép: Europress/AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik