Közélet

Hazahívja a venezuelai magyarokat a kormány

Veszélyeztetett nemzetrészként tartják őket számon.

A határon túli magyarság egyre jobban kötődik az anyaországhoz – jelentette ki hétfőn az MTI tudósítása szerint Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos.

Közölte: a kormány lelkész ösztöndíjat indít a Kőrösi Csoma Sándor-program mintájára, mert legalább akkora igény van a külhoni magyar egyházi közösségekben lelkészekre, mint a közösségszervezési szolgálattal megbízott ösztöndíjas fiatalok munkájára.

Utóbbiból kiemelte a dél-amerikai táncház-mozgalmat, és megemlítette: ma nem csak a Kárpát-medencében él veszélyeztetett nemzetrész, hanem például Venezuelában is. Utalt rá, hogy a magyar kormány felajánlotta a venezuelai magyarok számára, hogy ha a gazdasági helyzet romlik, hazajöhetnek Magyarországra, akkor is, ha már nem beszélik a magyar nyelvet.

A Kőrösi-program ösztöndíjasai havi 550 ezer, a Petőfi-program ösztöndíjasai 400 ezer forintot kapnak. Az elmúlt években a környező országokon túl Latin-Amerikába, Ausztráliába, Új-Zélandra, a Dél-Afrikai Köztársaságba, Izraelbe, Kanadába és az Egyesült Államokba jutottak el, hogy segítsék az ott élő magyarok közösségi életének megszervezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik