Közélet

Kurucinfós múltja miatt távozik a kormánypárti médiától

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 01. 05. 14:06

Varga-Bíró Tamás elismerte: nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy nem állt kapcsolatban a szélsőjobboldali portállal.

Visszavonul a médiától Varga-Bíró Tamás, a kormánypárti Pesti Srácok újságírója és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Echo TV műsorainak állandó vendége, akinek a Magyar Időkben is jelent meg írása. Elismerte: nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a Kuruc.info-n megjelent írásait a szélsőjobboldali portál a megkérdezése nélkül emelte át.

Zyklon-B

Néhány napja a 444 írta meg, hogy Varga-Bíró – aki korábban az Irigy Hónaljmirigy és a Bumeráng szövegírója is volt – néhány éve a Kuruc.info „Holokamu” rovatában jelentetett meg antiszemita töltetű cikkeket, vagy például 2011-ben a Magyar Szigeten adta elő egy dalát, ami arról szólt, hogy amíg dédapja a háborúban harcolt, addig a zsidók meggazdagodtak.

És hazudtak, hazudtak egyre, és mint folyó, úgy dőlt a lé, ajjajjaj-jajjajjaj, Zyklon-B, Zyklon-B

– hangzik el Varga-Bíró dalában.

Nem szalad Rangos Katalin szoknyájáig

Varga-Bíró a cikkre blogján reagált. Elismerte, hogy kormánypárti, és Echo TV-s szerepléseiért pénzt kap. Emellett azt állította, soha nem volt a Kuruc.info szerzője, írásait személyes Facebook-oldalán tette közzé, ahonnan több radikális hírportál is átvette. Azt is kifejtette, hogy szerinte „a közép-, és kispolgári, teljesen asszimilálódott vidéki zsidóságot a magyar nagypolgári zsidóság részben, az amerikai nagypolgári zsidóság pedig szinte teljes egészében cserbenhagyta”, erre próbált rámutatni, és reméli, ez még belefér a véleményszabadságba. Kijelentette: attól nem kell félni, hogy „ártatlanságomat bizonyítandó holnap körülmetéltetem magam, vallást váltok, és Rangos Katalin szoknyájáig szaladok, mert ilyesmi nem fog történni”.

Mindezek után a Kuruc.info közzétette Varga-Bíró Tamással folytatott levelezését, azt igazolandó, hogy igenis kapcsolatban álltak. Ezekben videoblog-bejegyzéseit, dalait és más tartalmakat ajánl a portálnak, amelynek szerkesztőire Isten áldását kérte.

Régebbi én

Varga-Bíró a Pesti Srácokon tett közzé viszontválaszt. Azt írja: a Pesti Srácok, a Polgár Portál és a Magyar Idők bloggereként, valamint az Echo TV Keménymag című műsorának állandó szereplőjeként nagyon is volt mit veszítenie, és bár a róla szóló dokumentumok mindegyike elérhető volt az interneten, elismeri, hogy munkaadói némelyikét ezek váratlanul érték.

Kitart amellett, hogy soha nem volt a Kuruc.info Holokamu rovatának szerzője és nem dolgozott a portálnak, de ahogy fogalmaz, „a folytatásban valótlanul állítottam, szóval egész egyszerűen hazudtam, hogy írásaimat Facebook oldalamról emelték át portáljukra”. Mint írja, már nem emlékszik, hogy ki kereste előbb a másikat, de tény, hogy felvették a kapcsolatot, és jól jött neki, hogy leközlik dalait és videoblog-bejegyzéseit. A szélsőjobboldali portáltól elnézést kért, hogy ezek „jogtalan eltulajdonításával” vádolta meg őket.

Azt is elismeri, hogy „régebbi énjének” része volt a zsidózás, még ha legtöbbször „árnyalt, cizellált formában is”, kritikai észrevételei azonban szerinte belefértek a szabad véleménynyilvánításba. 2014-től nézeteiben gyökeres változás állt be, 2017-ben pedig pályát kellett váltania, és kézenfekvő volt, hogy újságíróként keres munkát, mert korábban is dolgozott újságíróként. Így került az Echo TV-be is.

Ezúton bocsánatot kérek mindazon kollégáimtól, akiket múltammal kapcsolatosan bármi is váratlanul ért, s azt magukra nézve sértőnek találják.

Bocsánatot kérek továbbá azon zsidó polgártársaimtól, akik régebbi kijelentéseim okán sértve és megbántva érezhetik magukat. Mondanám, hogy máshogyan gondolom már, de itt most nem az a lényeg, hogy most mit gondolok, hanem, hogy régebben mit gondoltam

– írja Varga-Bíró, kijelentve, hogy tetteiért vállalja a felelősséget, és arra az elhatározásra jutott, hogy határozatlan ideig felhagy az írással, és a dalszerzésnek szenteli idejét. Közölte: értelmét veszti az a levél is, amit a Tett és Védelem Alapítvány küldött az Echo TV-nek, szerinte ugyanis a csatorna valóban akkor dönt helyesen, ha nem szerepelteti a műsoraiban.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.