Közélet választás 2018
Budapest, 2017. december 9.
Juhász Péter, az Együtt elnöke (j) és Szigetvári Viktor választmányi elnök a pártjuk országos politikai tanácsának ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón 2017. december 9-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Válaszolt az Együtt az Állami Számvevőszéknek

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 01. 03. 15:00

Korábban a témában:

Az Együtt elkészítette az Állami Számvevőszék részére a párt 2015-16. évi gazdálkodását ellenőrző jelentéstervezetre a válaszát, amelyben cáfolja az ÁSZ tiltott pártfinanszírozásra vonatkozó megállapításait – hangzott el egy szerdai sajtótájékoztatón, amelyről az Együtt közleményben számolt be. Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnök szerint minden kétséget kizáróan az Állami Számvevőszék a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva, adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat.

Juhász Péter emlékeztetett, hogy teljesen érthetetlen indokokra hivatkozva az Együtt számára is büntetést helyezett kilátásba az Állami Számvevőszék december végén. Az Együttnek 19 millió forintnyi büntetést kellene befizetnie a jelentéstervezet alapján, amiért állítólag a párt az irodáját a törvénynek nem megfelelő módon bérli, illetve párttagtól kapott támogatást tagdíjfizetésként számolt el.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 60 ezer forintos tiltott pártfinanszírozás kifogásolása rögtön bizonyítja, mennyire alaptalan az ÁSZ hozzáállása.  Ez a megállapítás lehetetlen, hiszen az Állami Számvevőszéknek nem lehet tudomása arról, ki az Együtt párttagja. Amennyiben mégis hozzáfértek ezen adatokhoz, azzal különösen védett, személyes adattal való visszaélést követtek el.

Juhász Péter hozzátette: ez csak egy példa a sok közül, teljesen egyértelműen látszik, hogy az Állami Számvevőszék a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva, adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat a 2018-as választások előtt. A Fidesz tehát már nem csak politikailag, nem csak a médiatúlsúlyával próbálja akadályozni az ellenzéki pártokat, hanem az anyagi forrásait is támadja egy elvileg független intézmény felhasználásával. Az Együtt számára a tervezett büntetés kiszabása azt jelentené, hogy a januári és a februári hónapban nem lesz pénze semmire.

Juhász Péter és Szigetvári Viktor benyújtották az Állami Számvevőszék részére a párt 2015-16. évi gazdálkodását ellenőrző jelentéstervezetre az Együtt válaszát, amelyben cáfolják az ÁSZ tiltott pártfinanszírozásra vonatkozó megállapításait. Mindemellett az Együtt betekintést kér az ÁSZ-tól a megállapításaikat alátámasztó dokumentumokba, hiszen a jelentéstervezetében nem tüntetik fel pontosan, mi alapján hozták meg megállapításaikat.  

Szigetvári Viktor a sajtótájékoztatón elmondta: már csak abból is jól látszik a számvevőszék büntetésének politikai indíttatása, hogy az Együtt irodabérlési szerződését már a 2014-es vizsgálatoknál is látták, akkor mégsem volt ellene semmi kifogásuk. Azóta pedig a párt változatlan áron, változatlan konstrukcióban bérli azt. Az Együtt választmányi elnöke szerint teljes mértékben azonos jogszabályi környezetben, egy teljes mértékben politikai alapon megváltozó véleményt látunk az ÁSZ részéről. Ez egy illiberális, elnyomó rendszer gesztusa.

Juhász Péter a sajtótájékoztató után az ott jelenlevő számvevőszéki munkatárstól személyesen is kérte a kérdéses dokumentumok betekintésébe való lehetőséget, de se választ, se lehetőséget nem kapott.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.